Delegació del Govern, AFEDECO i Pimem acorden traslladar a les juntes locals de seguretat la lluita contra la venda ambulant

08/08/2017

En la reunió tècnica celebrada avui des de Delegació s'ha insistit a les patronals que l'ocupació de via pública per part dels venedors il·legals és competència municipal


Els representants de PIMEM i AFEDECO han reiterat aquest matí a la Delegació del Govern la seva preocupació per la situació davant la venda ambulant en una reunió tècnica celebrada a la seu de l'Administració General de l'Estat.

Davant la inacció per part de l'administració competent en l'ocupació de via pública d'un tema que ja va ser tractat entre totes les parts el passat 8 de juny, aquesta Delegació ha acordat amb les patronals del sector elaborar un document tècnic, juntament amb els responsables de  Guàrdia Civil i Policia Nacional, que es traslladarà a cada ajuntament a través de les juntes locals de seguretat per incidir en les ordenances municipals i lluitar conjuntament per reduir aquest problema.

En la reunió de fa dos mesos, la delegada del Govern va assegurar que “cada Administració sap quins són les seves competències i cadascun ha d'aprofundir en les mateixes”. Salom comprèn la frustració de les organitzacions empresarials, els torna a reiterar la seva total predisposició a col·laborar en tot allò que està a l'abast de les Forces i Cossos de Seguretat  Estat, és a dir, la lluita contra les màfies que assorteixen de material als venedors ambulants, però no davant l'ocupació de la via pública per part d'aquests perquè depèn de l'Administració municipal.


Operació ‘Marmadis’

Com a exemple d'actuació policial davant les citades màfies, la Guàrdia Civil ha dut a terme recentment al costat de la Policia Local de Palma la denominada  ‘Operació Marmadis’, orientada  a la detecció i actuació en locals comercials dedicats a la venda de productes il·legals, incidint de manera directa en la defensa dels drets dels consumidors i la protecció del ciutadà.

La passada setmana van realitzar una sèrie de registres en comerços i magatzems situats a les zones de Palma, Arenal de Palma i de Llucmajor i Cala Major,  en la qual van participar agents de tots dos cossos. Com a resultat entre el 2 i el 3 d'agost es van inspeccionar 30 locals comercials, en els quals es van detectar 83 infraccions administratives, confiscant 5.745 productes que poguessin vulnerar els drets de propietat industrial, així com 49 armes (claus de pugilato i armes d'arisoft). Per tals fets, i una vegada analitzats els diferents productes intervinguts, la Guàrdia Civil i la Policia Local de Palma estimen que es derivin responsabilitats penals a més de 25 persones.

La importància d'aquesta operació no solament deriva de la desarticulació de nombrosos punts de venda, sinó també de la localització d'un magatzem dedicat a la falsificació i distribució de complements, com a bosses i carteres, els quals acabaven entre persones dedicades a la venda ambulant a Palma. La Guàrdia Civil i la Policia Local de Palma persegueixen aquest tipus d'activitats, incidint a la xarxa de falsificació, distribució i venda, mitjançant locals comercials que redunden directament en la venda ambulant, una part important dels destinataris de la qual són els turistes, nacionals i estrangers.

En els nou mesos que porta en el càrrec, Salom ha mantingut diverses reunions amb quantes associacions s'han interessat per la problemàtica de la venda ambulant, oferint assessorament i informació de les actuacions dutes a terme per l'Estat sobre la base de les seves competències.