Salom: “Amb la Mercè volem celebrar l'esperit d'acostament, de transparència i de normalitat penitenciària”

Salom lliura la distinció a la directora del CEPA

25/09/2017

La delegada del Govern en Illes Balears ha presidit avui en la Delegació la Festivitat de La Nostra Senyora de la Mercè acompanyada de la directora del centre, María Jesús de Déu


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha presidit avui al costat de la directora del Centre Penitenciari de Mallorca, María Jesús de Déu, i el director del Centre d'Inserció Social de Palma, Antonio Alcaide, l'acte de la Festivitat de La Nostra Senyora de la Mercè 2016, celebrat a la seu de la Delegació.

Salom ha recordat que “és molt important donar reconeixement als gairebé 500 funcionaris que formen part del Centre de Mallorca, que són un magnífic exemple per a tots, com he pogut comprovar ‘in situ’ en diverses visites realitzades a la presó. Allí he observat l'impagable treball que realitzen i les necessitats que requereixen. Unes necessitats que el Govern d'Espanya té presents i que han d'anar esmenant-se ara que hem buidat l'horitzó econòmic i el futur bufa amb vent a favor”.

La delegada ha enaltit “l'esforç i la dedicació” d'aquests funcionaris que permeten la reeducació i reinserció dels presos, “com recull la nostra Constitució”. “Aquesta segona oportunitat per als interns és el gran objectiu del treball diari d'aquests empleats públics”.


Canvi d'escenari

Salom ha mostrat el seu suport “a la labor desenvolupada per l'adreça de la presó, encapçalada des de gener per María Jesús de Déu, sempre predisposada a celebrar un dia com el d'avui”, una celebració que aquest any ha tingut un “canvi d'escenari a causa que una sèrie de sindicats a nivell nacional no consideren oportú celebrar la Mercè. Nosaltres sí ho creiem oportú i amb aquest esperit d'acostament, de transparència i de normalitat penitenciària, tenim clar que volem seguir compartint aquesta festa amb tots els que dediquen el seu temps al fet que la presó de Palma sigui un dels centres penitenciaris de referència de tot el país”.

Salom ha afegit que “no passem per alt les dificultats que comporta el treball tant l'adreça del centre com el mig miler de funcionaris de la presó de Palma, máxime després d'una època tan complicada i dura com la qual ha travessat aquest país i que ha comportat sacrificis per a tota la societat. Som conscients d'aquesta dura etapa que, amb l'esforç de tots, hem aconseguit deixar enrere per tornar al creixement, a la creació d'ocupació, a la prosperitat d'Espanya… i que més ràpid que tard tindrà el seu reflex en la millora de les condicions dels treballadors públics”.

Així i tot, “si alguna cosa tenen en comú els funcionaris de presons amb la resta dels seus companys és que, malgrat la situació tan adversa que hem viscut en els últims anys, han anteposat sempre el bon funcionament de l'Administració General de l'Estat”.


Medalles al Mèrit Social Penitenciari

Salom i De Déu han lliurat sengles medalles de bronze al Mèrit Social Penitenciari a la unitat Cinològica de la Guàrdia Civil i al CEP Clarejar (Centre d'Educació per a Adults). “Els primers per la seva labor en la detecció de la introducció de drogues a la presó i, els  segons, pel seu incansable treball a l'educació de les persones privades de llibertat perquè puguin obrir-se aquest nou  horitzó que reconeix la nostra Carta Magna”. També ha reconegut “la labor de diverses ONG’s i altres entitats col·laboradores en el dia a dia del Centre Penitenciari”.

Finalment, Salom ha agraït i donat l'enhorabona “a tots els que feu possible el complex funcionament del Centre Penitenciari de Mallorca, on no oblidem que conviuen persones que per algun motiu o raó s'han saltat la llei. És tasca de l'Administració General de l'Estat intentar i promoure la seva reinserció social, un treball no exempt de dificultats i inconvenients que supereu amb esforç i tenacitat”.

Al costat de la delegada del Govern i l'adreça del Centre Penitenciari de Mallorca, l'acte de la Festivitat de la Mercè ha comptat amb la presència del president del Parlament, Baltasar Picornell; el comandant general d'Illes Balears, Juan Cifuentes; el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes, Antonio Terrasa; el  coronel de la Guàrdia Civil, Jaume Barceló; i el cap superior de la Policia Nacional a Balears, Antonio Jarabo, entre altres representants de la societat balear.