La delegada del Govern presenta la Setmana Oberta 2018 que pretén “donar a conèixer una Administració de l'Estat àgil i moderna que resol els problemes de la gent”

Salom, durant la roda de premsa

04/05/2018

Del 7 a l'11 de maig s'han programat jornades de portes obertes, conferències i altres esdeveniments a càrrec de diferents àrees depenents de l'Administració General de l'Estat a les Illes


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha presentat aquest matí la Setmana de l'Administració Oberta 2018 en la qual s'han programat jornades de portes obertes, conferències i un altre tipus d'esdeveniments des de diferents àrees depenents de l'Administració General de l'Estat a les Illes. Del 7 a l'11 de maig se celebraran aquests esdeveniments amb l'objectiu de “posar en valor els principis de  transparència, participació, rendició de comptes i col·laboració”.

La intenció d'aquesta Setmana de l'Administració Oberta 2018, que s'emmarca en l'III Pla de Govern Obert, és donar a conèixer tot el que d'alguna forma està lligat a la Delegació del Govern, “una Administració propera, àgil i moderna, que resol els problemes dels ciutadans en àmbits d'acció molt diferents”, ha assenyalat Salom.

Espanya es va adherir a  l'Aliança de Govern Obert des de la seva  fundació en 2011, la qual cosa suposa el ferm compromís del Govern espanyol amb els valors de transparència, rendició de comptes i participació que propugna aquesta plataforma internacional. Amb aquest objectiu, el Govern d'Espanya ha desenvolupat ja dos Planes d'Acció de Govern Obert, un dels resultats del qual més rellevants ha estat l'aprovació de la Llei 19/2013, de Transparència, Accés a la informació pública i Bon Govern.


Tercer Pla d'Acció de Govern Obert

Al juny de 2017, Espanya va presentar el Tercer Pla d'Acció de Govern Obert, el primer compromís del qual va ser la creació d'un Fòrum de Govern Obert que reuneixi a les Administracions Públiques i a la societat civil, amb la finalitat de propiciar el diàleg i el debat, canalitzar, promoure i debatre propostes.

El 10 de maig tindrà lloc la primera reunió del Fòrum de Govern Obert, dins de la Setmana Oberta que es durà a terme en totes les CCAA a través de les Delegacions del Govern. “És evident que la ciutadania demanda, cada vegada amb més intensitat, que les Administracions Públiques responguin amb eficàcia i celeritat a les seves necessitats i que ho facin d'una manera més transparent, responsable i participatiu”, recorda Salom.

Així, a més de la important labor de coordinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, de la Delegació del Govern també depenen molts altres tràmits, com la tramitació d'expedients en l'Oficina d'Estrangeria, la inspecció i control d'embarcacions a càrrec de Capitania Marítima; l'expedició de vacunes per viatjar a l'estranger a través de  Sanitat Exterior; la supervisió de les ajudes al transport de mercaderies des de l'Àrea de Foment; tots els serveis i atenció ciutadana d'àrees com a Treball i Assumptes Socials, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), Hisenda Tresoreria i Seguretat Social, Cadastre…

“Són molts els serveis que els gairebé 3.000 funcionaris de l'Administració General de l'Estat a Balears (Policia Nacional i Guàrdia Civil aparti) duen a terme diàriament en favor de la ciutadania…, serveis que l'Estat posa a disposició per atendre les necessitats de la població i que molts són desconeguts per una àmplia majoria”, ha assenyalat la delegada.

Amb la intenció “d'apropar una mica més l'AGE a tots els sectors de la societat, funcionaris, col·legis professionals, estudiants i tot aquell que de forma particular vulgui conèixer per dins aquesta gran Administració”, la setmana s'ha programat:

  • Dilluns 7 de maig: La Delegació del Govern en Illes Balears, Administració Electrònica i Govern Obert. Presentació a càrrec del secretari general d'aquesta Delegació, Evelio Antich, a la seu de la pròpia Delegació del Govern.

  • Dimarts 8 de maig: Els Serveis Electrònics de l'Institut Nacional de la Seguretat Social. Presentació a càrrec del director provincial de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS),   Florencio Ingelmo, a la seu de l'INSS.

  • Dimarts 8 i dijous 10: Difusió del tràmit telemàtic del Règim Especial dels treballadors autònoms. Presentació a càrrec de Socors Carbonell, en la Tresoreria General de la Seguretat Social.

  • Divendres 11 de maig: Exhibició i exposició de mitjans i unitats del Cos Nacional de Policia en el Parc de Sa Riera.

  • Divendres 11 de maig: Exhibició del Servei Marítim, de l'Helicòpter i exposició de mitjans per part de la Guàrdia Civil en el Port de Palma, Són Bonet i la Comandància.

  • Divendres 11 de maig: Govern obert, transparència i accés a la informació pública: el Cadastre com a plataforma de serveis per a una societat digital. Seminari presentat pel delegat provincial d'Economia i Hisenda, Luis Batxiller, en la UIB.

  • Divendres 11 de maig: L'AEMET per dins: Llançament globus meteorològic a l'atmosfera, un globus que mesura la temperatura, humitat, pressió i vent, i que permet millorar els pronòstics del temps. Presentat per la delegada provincial de l'AEMET, María José Guerrero, al Centre de Control de el  Aeròdrom de Son Bonet.

  • De dimarts 8 a dissabte 12 de maig: La Comandància General de Balears (COMGEBAL) ha programat tot un seguit de activitats, entre elles: concerts de la Unida de Música en la residència geriátrica de la Bonanova (dimarts); en el Col·legi La Puríssima de Palma (dimecres) i en la residència geriátrica Domusvi de Palma (dijous); programa en Ràdio Festa Mallorca (dijous) i participació i col·laboració en l'IRONMAN d'Alcúdia (dissabte).

La delegada del Govern aposta per “un programa ambiciós per donar a conèixer a tots aquells que ho desitgin el treball de milers de funcionaris i els serveis que diàriament ofereix l'Administració General de l'Estat.

La Setmana de l'Administració Oberta pot apuntar-se el que ho desitgi a través del mail gobabierto.illesbalears@correo.gob.es