L'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil i les Policies Locals controlen les condicions dels vehicles a Balears

14/11/2019

  • Continua l'envelliment progressiu del parc d'automòbils. L'antiguitat mitjana dels turismes és de 10,9 anys.
  • Cal parar esment al manteniment adequat dels elements de seguretat del vehicle com a pneumàtics, llums, frens, senyalització…

14 de novembre de 2019.  Aquesta setmana, la DGT duu a terme una campanya de vigilància i control de les condicions dels vehicles en tot el territori nacional, en col·laboració amb les entitats locals que s'han adherit. Es revisarà l'aspecte extern del vehicle com a pneumàtics, llums, senyalització, parabrisa i també  els frens o si disposa de la documentació reglamentària, inclosa la ITV.

L'Agrupació de la Guàrdia Civil de Trànsit és qui fa els controls en vies interurbanes i les Policies Locals en vies urbanes. Realitzen inspeccions per garantir que l'estat dels automòbils compleix els requisits establerts en la legislació vigent. La campanya va començar el dilluns 11 de novembre i acabarà el diumenge dia 17.

Segons les últimes dades del 2018, continua l'envelliment progressiu del parc d'automòbils a Espanya. Els camions i furgonetes tenen una antiguitat mitjana de 12,3 anys, els turismes de 10,9 anys, les motocicletes de 9,7 anys i els tractors industrials de 8,6 anys.

El risc de morir o resultar ferit greu es multiplica per dos en comparar els accidents ocorreguts amb vehicles de 10 a 15 anys d'antiguitat, en relació amb vehicles de menys de 5 anys.

Invertir en manteniment del vehicle és invertir en seguretat. Cal prestar una especial atenció a la posada a punt de tots els elements de seguretat del vehicle: pneumàtics, frens, llums i senyalització, etc.

Pneumàtics

Cal comprovar regularment la profunditat del dibuix. És recomanable que la profunditat de les ranures tingui com a mínim 3 mil·límetres. El límit legal és d'1,6 mil·límetres. La pressió ha de comprovar-se regularment tots els mesos amb el pneumàtic en fred, sense oblidar la roda de recanvi, així com revisar possibles fugides d'aire per les vàlvules. El tap de la vàlvula constitueix un element d'estanquitat, per la qual cosa el seu ús és imprescindible.

Aproximadament un 5% dels vehicles, més d'un milió, circulen amb defectes greus en les rodes, principalment per portar una profunditat del dibuix per sota del mínim legal d'1,6 mm., tenir un desgast irregular a causa d'una mala suspensió o una alineació incorrecta o per circular amb una pressió errònia.

Els vehicles relacionats amb un ús més professional presenten majors índexs de defectes en els pneumàtics, com és el cas de les furgonetes.

Enllumenat i senyalització

Perquè la conducció es realitzi en condicions de seguretat, és necessari, d'una banda, veure bé, i per un altre, ser vist. L'ús obligatori de l'enllumenat està recollit en l'article 43 de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària:

1. Els vehicles que circulin entre la posada i la sortida del sol, o a qualsevol hora del dia en els túnels i altres trams de via afectats pel senyal túnel, han de portar encès l'enllumenat que correspongui, en els termes que reglamentàriament es determini.

2. També han de portar encès durant la resta del dia l'enllumenat que reglamentàriament s'estableixi:

a) Les motocicletes.

b) Els vehicles que circulin per un carril reversible o en sentit contrari al normalment utilitzat en la calçada on estigui situat, ja sigui un carril que esitgui reservat exclusivament per a ells o bé obert excepcionalment a la circulació en aquest sentit.

3. També és obligatori utilitzar l'enllumenat que reglamentàriament s'estableixi quan existeixin condicions meteorològiques o ambientals que disminueixin sensiblement la visibilitat, com en cas de boira, pluja intensa, nevada, núvols de fum o de pols o qualsevol altra circumstància anàloga (…).

Altres aspectes a controlar:

A més de les llums i els pneumàtics, també es controlarà:

•    La placa de matrícula: El conductor ha de verificar que les plaques de matrícula del vehicle no presenten obstacles que impedeixin o dificultin la seva lectura i identificació, no estiguin deteriorades ni manipulades.

Portar la matrícula il·legible és una infracció greu amb una sanció de 200 euros i sense detracció de punts, però manipular la placa de matrícula per intentar eludir fraudulentament la norma  pot comportar una multa de 6.000 euros i la pèrdua de 6 punts.

•    Parabrisa: El conductor ha de verificar que el parabrisa no presenta cap dany, ja que és una peça fonamental en la resistència estructural del vehicle, en l'eficàcia del coixí de seguretat i en la de ser suport de càmeres i sensors de dispositius d'ajuda a la conducció.

•    La documentació del vehicle que s'ha de portar obligatòriament, a més del preceptiu permís de circulació és:

- Permís de circulació del vehicle en el qual figuren les dades tècniques del mateix i les dades del seu propietari (o una autorització de la Prefectura de Trànsit en la seva absència).

- Targeta de la ITV i adhesiu corresponent, visible en la lluna davantera.