La taxa de criminalitat segueix baixant a les Balears i actualment és de 49,5 delictes per cada mil habitants

26/05/2021

La taxa de criminalitat segueix baixant a les Balears i actualment és de 49,5 delictes per cada mil habitants

La mitjana de les infraccions penals a les Illes torna a caure en relació amb els mínims històrics que es van assolir l'any passat; aquest paràmetre es calcula sobre el nombre de residents censats, sense tenir en compte la gran població flotant de l'arxipèlag


La taxa de criminalitat segueix baixant a les Illes Balears i en el primer trimestre de 2021 es va situar en els 49,5 delictes per cada mil habitants; en xifres absolutes es van registrar 12.544 delictes o faltes, que representen un 12% manco que en el mateix període de 2020, segons el Balanç de Criminalitat proporcionat pel Ministeri de l'Interior.

S'ha de tenir en compte que aquest índex es calcula sobre el nombre de residents censats, la qual cosa no inclou la gran població flotant de l'arxipèlag. En el conjunt de l'Estat espanyol, la taxa de criminalitat és de 36,3 delictes per cada mil habitants; les illes són una de les comunitats on la taxa de delictes ha registrat un descens continuat al llarg del darrer any -dels 67,2 en els primers mesos de 2020 als 51,3 de finals de desembre-. Continuant aquesta tendència a la baixa, la taxa s'ha reduït ara dos punts més.

Quant a la seva tipologia, baixen gairebé tots els delictes i faltes, sobretot els robatoris amb violència o intimidació -un 45%- o els de lesions i baralles tumultuàries -prop d'un 40%-; també se redueixen els robatoris a domicilis (15,4%), les sostretes en vehicles (26,6%), els furts (26,5%) i el tràfic de drogues (6,7%). En canvi s'ha detectat un increment dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual (al voltant d'un 30% més que en el mateix període de 2020) i de les temptatives d'homicidi o assassinats, dels quals s'han comptabilitzat 6 casos de gener a març -són un més que en el primer trimestre de l'any passat-.

En aquests tres primers mesos de l'exercici, les Forces i Cossos de Seguretat han aclarit 4 de cada 10 infraccions penals que s'han comès a la Comunitat Autònoma. Aquest percentatge de resolució és el més elevant dels darrers deu anys. La taxa de detinguts i investigats se situa en 244 per cada mil infraccions.

Pel que fa als municipis de més de 20.000 habitants, a Palma la taxa de criminalitat del primer trimestre es va reduir dos punts en comparació amb la del darrer any; el descens del nombre de delictes en aquest període a la capital de les illes ha estat de prop d'un 12%. La taxa va baixar a Alcúdia (-20%), Calvià (-21,7%), Eivissa (-7,2%), Inca (-14,5%), Llucmajor (-1,2%), Manacor (-2,3%), Marratxí (-18%), Sant Antoni de Portmany (-15%) i Santa Eulària des Riu (-7%). En canvi, pujà a Maó (9,3%) i Ciutadella (10,8%) -que registren algunes de les taxes més baixes d'infraccions per nombre d'habitants-, i a Sant Josep de sa Talaia, on ha augmentat un 7,7%.

Les dades publicades pel Ministeri de l'Interior es poden consultar en el Portal Estadístic de Criminalitat, a l'enllaç següent: https://estadisticasdecriminalidad.ses.mir.es/