Lleida se situa en la 5a posició en el ranking nacional de certificacions d’exportacions en sanitat animal

Lleida se situa en la 5a posició en el ranking nacional de certificacions d’exportacions en sanitat animal

01/12/2020

La Unitat de Certificació d’Exportacions de Sanitat Animal de la Subdelegació del Govern a Lleida ha passat de la 10a posició que va assolir el passat mes de setembre en el ranking nacional per volum d’activitat a ocupar la 5a posició, segons les dades facilitades avui pel subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i el Cap de la Dependència de l’Àrea de Sanitat i Política Social de la Subdelegació, Miquel Molins.

La Unitat de Certificació de Lleida, que es va posar en marxa al maig de 2019, va tancar l’any passat en la posició 32 de les 39 Unitats de Certificació que funcionen actualment a Espanya i, des de llavors, ha anat escalant posicions en aquest ranking situant-se ara entre les cinc primeres, segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (CEXGAN. Certificación de Exportaciones Ganaderas).

El salt quantitatiu per volum d’activitat que ha fet la Unitat confirma segons el subdelegat José Crespín, “l’important creixement de la Unitat i que l’aposta que vam fer, tant des de la Delegació del Govern a Catalunya com des de la Subdelegació l’any 2019 en la seva posada en marxa era del tot necessària pel nostre sector agroalimentari que reclamava des de feia temps aquesta Unitat per poder facilitar els tràmits a aquelles empreses que exporten a tercers països”.

Jose Crespín ha destacat també que el bon funcionament de la Unitat, que degut al seu creixement s’ha reforçat recentment amb una veterinària i amb una administrativa, “és una satisfacció perquè se’n beneficia el potent sector agroalimentari de Lleida i de la Franja de Ponent que ha demostrat el seu caràcter essencial durant la pandèmia”. El subdelegat del Govern ha remarcat que “aquestes xifres constaten també la força motor del sector agroalimentari en l’economia de les Terres de Lleida”.

7.659 certificats emesos entre gener i novembre

Segons el balanç facilitat avui, entre els mesos de gener i novembre la Unitat de Certificació d’Exportacions de Sanitat Animal de Lleida ha emès 7.659 certificats per exportar a països no comunitaris productes d’origen animal. La previsió és finalitzar aquest any amb més de 9.000 certificats.

Els mesos de més activitat han estat novembre amb 1.547 certificats emesos, octubre amb 1.241, setembre amb 985 i juliol amb 977 certificats.

Entre els productes exportats hi ha animals vius, sobre tot vedells així com productes d’origen animal de consum humà (carn, ous o llet), productes d’origen animal de no consum humà (llana o pells), productes destinats a l’alimentació animal (alfals, matèries primes, pinsos compostos), medicaments veterinaris, productes zoosanitaris i mascotes.

Segons el Cap de la Unitat de Sanitat i Política Social de la Subdelegació, Miquel Molins, el 81% dels certificats emesos corresponen a productes carnis, principalment productes del porcí, mentre que un 7% han estat certificats per exportar animals vius i un 10% per exportar productes relacionats amb l’alimentació animal com ara farratges i pinsos compostos.  En aquest sentit, Molins ha assenyalat que les xifres sobre volum d’activitat “consoliden la confiança que el sector agroramader ha dipositat en el servei que presta la Unitat”.

Les destinacions de les exportacions a tercers països per part dels productors ramaders lleidatans i de la Franja de Ponent sumen una setantena de països destacant la Xina, que és el principal i més important mercat de destinació, seguit de Filipines, Japó i Corea del Sud en el cas dels productes carnis del porcí.  Pel que fa les certificacions d’animals vius, el Marroc es situa com a principal mercat internacional mentre que els Emirats Àrabs, Aràbia Saudí i el Marroc són les principals destinacions en el cas dels farratges.