Igualtat invertirà enguany a les Illes Balears prop de 5 milions d'euros del Pla Corresponsables

19/04/2021

Igualtat invertirà enguany a les Illes Balears prop de 5 milions d'euros del Pla Corresponsables

A més, la comunitat autònoma rebrà gairebé mig milió d'euros més per a la creació de serveis d'atenció integral les 24 hores a víctimes de violència sexual


El Ministeri d'Igualtat ha distribuït entre les comunitats autònomes el pressupost de 190 milions d'euros dirigit al Pla Corresponsables per a 2021, dels quals 4,9 milions corresponen a les Illes Balears. Aquesta iniciativa contempla cinc eixos d'acció destinats a facilitar la conciliació de les famílies amb menors de 14 anys, mitjançant la creació de borses de cura professional, crear ocupació de qualitat en el sector, dignificar aquests llocs de feina amb la certificació de l'experiència informal i realitzar accions de sensibilització en matèria de corresponsabilitat entre homes i dones. A més, s'elaborarà un Mapa Estatal de Cures que facilitarà l'intercanvi d'informació entre l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes sobre els recursos disponibles.

Aquest repartiment ha estat aprovat en el ple de la Conferència Sectorial d'Igualtat (CSI), presidida avui per la ministra, Irene Montero, qui ha anunciat la posada en marxa d'un Pla d'acció urgent contra el tràfic i l'explotació sexual i per a la protecció especial de totes les seves víctimes, que inclourà una Llei Integral per lluitar contra aquests delictes. La norma, considerada pionera, també incorporarà el tràfic de persones amb finalitat d'explotació laboral i la mendicitat "des de la perspectiva dels drets humans i feminista", segons ha explicat la secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Noèlia Vera.

Vera ha anunciat l'inici del procés de consulta prèvia per a aquesta normativa, amb l'objectiu de recollir "totes les aportacions que siguin necessàries". D'altra banda, la secretària d'Estat ha recordat que l'Avantprojecte de Llei de Llibertat Sexual, que anirà al Parlament durant les pròximes setmanes, inclou el tràfic, explotació i proxenetisme, i alhora "millora els instruments que necessiten els que apliquen el dret en el sentit assenyalat per la memòria de la fiscalia".

Igualtat també desenvoluparà, junt amb el Ministeri de Treball i Economia Social, un innovador Pla Nacional d'inserció social i laboral per a víctimes de tràfic de persones, explotació sexual i dones en contextos de prostitució. El Govern central espera aprovar pròximament en Consell de Ministres l'autorització de despesa corresponent. Aquest paquet legislatiu "tornarà a col·locar Espanya a l'avantguarda europea", ha assenyalat Noèlia Vera.

 

Atenció integral a víctimes de violència sexual

Per un altre costat, la sessió plenària de la CSI ha donat llum verda a la distribució d'una partida de 19,8 milions d'euros per a la creació de serveis d'atenció integral les 24 hores a víctimes de violència sexual, dels quals 465.036 euros corresponen a les Illes Balears.

Aquests fons serviran per crear almanco un centre per cada província, amb la dotació material necessària per oferir acompanyament i informació telefònica, telemàtica i presencial les 24 hores tots els dies de l'any. També es donarà atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes, familiars i persones de l'entorn. La iniciativa s'inscriu dins del Pla "España te protege".