José Miñones destaca que a Lei da Cadea Alimentaria garantirá prezos xustos para os produtores agrogandeiros no contexto dun mercado máis equilibrado e transparente

José Miñones destaca que a Lei da Cadea Alimentaria garantirá prezos xustos para os produtores agrogandeiros no contexto dun mercado máis equilibrado e transparente

03/01/2022

Os pagos de achegas directas da PAC na campaña 2021 superaron, ao 31 de decembro, os 147 millóns de euros en Galicia

O delegado do Goberno subliña que o Goberno afronta unha reforma estrutural da comercialización marcando un antes e un despois nas relacións que manteñen produtores, distribución e compradores

Pon de exemplo á empresa Airas *Moniz de como o sector agroalimentario de Galicia avanza nunha produción sustentable e competitiva sen perder de vista o territorio

Remarca que o sector agroalimentario que foi clave durante a pandemia ten que ser agora protagonista da recuperación nas que disporá dos Fondos de Recuperación e da nova Política Agraria Común


O delegado do Goberno en Galicia, José Miñones, destacou que a nova Lei da Cadea Alimentaria marcará un antes e un despois nas relacións que manteñen as industrias produtoras, a distribución e os mercados ao “garantir uns prezos máis xustos para os produtores que, como sabemos, son o elo máis débil da cadea”. José Miñones fixo esta valoración da nova Lei durante unha visita que efectuou á empresa láctea Airas *Moniz, de Chantada, tras recibir unha das distincións dos Premios Alimentos de España 2021.

José Miñones explicou que a nova Lei 16/2021 da Cadea Alimentaria, que entrou en vigor este mes, traspón a directiva europea contra as prácticas comerciais desleais e aposta por un mercado máis transparente, xusto e equilibrado.

O delegado recoñeceu as dificultades puntuais que atravesan algúns sectores, especialmente o lácteo, polo encarecemento dos custos de produción,  os produtos de alimentación animal e a enerxía. Neste sentido, lembrou que un dos obxectivos fundamentais da nova Lei é alcanzar que os prezos que se paguen ao vendedor estean sempre por encima dos custos de produción, como demandan as organizacións agrarias.

Sobre os custos da enerxía, avanzou que o Goberno ten en marcha un programa específico de subvencións para mellorar a eficiencia enerxética das explotacións, que en Galicia xestiona a través da Xunta, cun orzamento de 30 *M€.

Por outra banda, os orzamentos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación para 2022 dedicarán 118,3 *M€ para modernizar as explotacións con medidas de eficiencia enerxética e uso de renovables.

José Miñones fixo tamén balance dos pagos de achegas directas da Política Agraria Común (PAC) da campaña 2021. Estes alcanzaron en Galicia, ao 31 de decembro, os 147.002.389,17 euros. Suman o pago básico, o de prácticas beneficiosas para o clima e o medio ambiente, o de agricultores novos, pequenos agricultores e a achega asociada voluntaria.

O delegado destacou que o sector agroalimentario, que foi central na resistencia contra a pandemia garantindo a subministración de alimentos, debe ser tamén protagonista da etapa de recuperación económica. Apuntou que ten diante unha excelente oportunidade pola confluencia de varios instrumentos de apoio: a nova Política Agraria Común (PAC), cuns fondos de 47.724 *M€ para o período 2023-27, e a aplicación dos fondos europeos de recuperación, que no compoñente para o sector primario dispón dun orzamento de 1.051 *M€. “O Goberno cumpriu cos prazos marcados por Bruxelas, e xa enviamos a Europa o Plan Estratéxico da PAC que nos permitirá acceder a este instrumento crave no futuro do sector”, engadiu.

Airas *Moniz

Na súa visita ás instalacións da empresa Airas *Moniz, José Miñones destacou o exemplo que dá o sector agroalimentario galego que camiña cara á sustentabilidade, a competitividade e a calidade sen perder de vista o territorio. Alí, o delegado coñeceu da man dos propietarios os equipamentos e as melloras que introduciron nos procesos de fabricación.

José Miñones felicitou aos propietarios e ao persoal polo seu esforzo e o espírito de *emprendimiento que se adaptou ás demandas do mercado ofrecendo queixos elaborados con materias primas da contorna. Un destes queixos, o “*Savel”, resultou galardoado co premio ao mellor queixo azul no certame de Premios Alimentos de España 2021, que concede o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación.