El Govern d’Espanya ja ha desplegat a Balears 725 milions d’euros dels fons europeus

28/04/2022

El Govern d’Espanya ja ha desplegat a Balears 725 milions d’euros dels fons europeus

Les illes i Astúries són les regions que estan executant les inversions més ràpidament; fins ara Balears ha resolt més de 35 convocatòries amb més de 900 participants, entre particulars, entitats locals i organismes públics, empreses i centres d’investigació


El Govern d’Espanya ja ha desplegat a les Illes balears 725 milions d’euros dels fons europeus, segons l’Informe de Situació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital   (MINECO). Del total, 380 milions d’euros s’han transferit a la Comunitat Autònoma per a la seva gestió i altres 45 milions corresponen a diversos programes executats directament per part de l’Estat a l’arxipèlag. D’altra banda, Balears té assignats 300 milions dels fons REACT EU per enfortir l’estat de benestar, blindar els serveis públics i reactivar l’economia després de l’impacte de la Covid-19.

Les illes, junt amb Astúries, lideren l’execució de les inversions d’aquest pla; fins ara s’han resolt a l’arxipèlag més de 35 convocatòries, que han beneficiat més de 900 participants, entre particulars, entitats locals i organismes públics, empreses i centres d’investigació.

Projectes

La major part dels projectes en marxa a través del PRTR corresponen a les àrees de transició verda, digitalització, ciència, turisme, educació i salut. Entre d’ells figuren, per exemple, la creació de Zones de Baixes Emissions (ZBE), la millora dels reguius i les Missions I+D, un programa del Govern espanyol per finançar propostes en matèria d’Intel·ligència Artificial a sectors estratègics.

Entre les iniciatives de gestió directa de l’Administració General de l’Estat a les Illes Balears figura, amb una inversió de 4 milions d’euros, el desplegament del programa UNICO-Banda Ampla a 52 municipis, mentre que dels 37 milions en transició verda previstos, hi ha 21 milions per impulsar ZBE.

D’altra banda, les illes participen en el PERTE de Salut de Vanguària, un dels 9 plans estratègics dissenyats per transforma i modernitzar el país.