José Crespín es reuneix amb representants del sector agroalimentari de Lleida

José Crespín es reuneix amb representants del sector agroalimentari de Lleida

03/11/2020

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s'ha reunit per via telemàtica amb representants del sector agroalimentari de Lleida per valorar l’acord adoptat el passat 21 d’octubre en el Consell de Ministres d’Agricultura de la UE sobre la nova Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2021-2027 i la seva futura aplicació al nostre país que preveu uns fons de 47.724,3 milions d’euros per a Espanya.

José Crespín ha destacat l’ampli consens per part de tots els agents pel que fa els beneficis que representa la nova PAC per al sector agroalimentari de Lleida que ha de permetre “aportar progrés i seguretat per a que els nostres agricultors i ramaders afrontin els reptes de la propera dècada i millorin la rendibilitat i sostenibilitat de les seves explotacions”.

El subdelegat del Govern ha recordat que “cal obrir una etapa de molta coordinació i col·laboració amb el sector ja que ara s’inicia l’horitzó de treball entre el Govern d’Espanya i les comunitats autònomes, en el marc del Pla Estratègic Nacional, per determinar la seva aplicació concreta”.

Crespín ha explicat en el decurs de la reunió que la nova PAC destinarà un 40% de la despesa prevista a objectius mediambientals com ara mitigar els efectes del canvi climàtic i que, per primer cop, incorpora la perspectiva de gènere amb mesures l’objectiu de les quals és “la discriminació positiva de les dones per a que desenvolupin un paper més actiu i visible en les comunitats rurals com a líders de les empreses, organitzacions, explotacions i cooperatives del seu entorn”.

Així mateix, la nova PAC aprovada en el marc de la UE també preveu destinar un 2% dels fons als joves agricultors dissenyant mesures de suport i representa una oportunitat històrica per impulsar la digitalització i la recuperació sobre la base de la sostenibilitat a través dels fons Next Generation UE. Segons Jose´Crespín, “és hora d'abordar els reptes del nostre sector agroalimentari i la nova PAC és la millor eina: relleu generacional, reconèixer i consolidar el paper de la dona rural i la modernització sobre la base de sostenibilitat són tres dels pilars del futur del nostre sector”.

A la reunió telemàtica hi ha participat Ramon Armengol, vicepresident de la Confederació General del Cooperativisme Agrari a la Unió Europea i responsable dels sectors de ramaderia i llet de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC); Ramon Surroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya;  Francesc Torres, president d’Afrucat, i els responsables dels sindicats agraris ASAJA, UP i JARC (Pere Roqué, Jaume Pedrós i Joan Carles Massot).

Crespín i els participants en la reunió s’han emplaçat a mantenir properes reunions per avaluar els passos que es vagin donant en el marc de la nova PAC.