El 97% de les denúncies tramitades a les Illes Balears per incompliment del primer estat d’alarma ja han estat resoltes

13/05/2021

El 97% de les denúncies tramitades a les Illes Balears per incompliment del primer estat d’alarma ja han estat resoltes

Tres de cada quatre resolucions emeses han acabat en una sanció i altres 789 infractors s’acolliren inicialment al pagament anticipat


El 97% de les denúncies tramitades a les Illes Balears per incompliment del primer estat d’alarma ja han estat resoltes. Tres de cada quatre resolucions emeses han acabat en sanció i altres 789 infractors s’acolliren inicialment al pagament anticipat de la multa. A partir de l’entrada en vigor de les restriccions per doblegar la corba de transmissió de la COVID-19, el nombre elevat de denúncies pel seu incompliment es va traduir en un increment de més del 30% a la mitjana habitual d’expedients que registra cada any la Unitat de Sancions de la Delegació del Govern a l’arxipèlag.

Entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020 les Forces i Cossos de Seguretat, tant de l’Estat com les policies locals, van interposar més de 24.000 denúncies en el conjunt de les illes per infraccions del Real Decret 463/2020, pel qual es va declarar l’estat d’alarma. D’elles, se n’han tramitat més de 3.600, de les quals 2.655 han conclòs en una sanció per vulnerar la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana. El tràmit d’un expedient sancionador requereix d’una feina ingent, donat que segueix un procés pautat que inclou dues fases d’al·legacions amb les seves propostes de resolució corresponents.

Ara les delegacions del Govern inicien ara un pla de reforç per continuar el procediment amb la resta de les denúncies que finalment van prosperar. En el conjunt de l’Estat, de les gairebé 482.000 actes tramitades, unes 172.500 s’han resolt amb sanció; prop de 88.000 han estat traslladades a d’altres administracions (autonòmiques i locals), i unes 11.000 s’han arxivat. També hi ha més de 54.000 expedients encara en fase d’instrucció i uns 156.000 en què l’instructor corresponent ha conclòs que no procedia iniciar diligències sancionadores.

Tot i que les propostes de sanció per part de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les policies locals per incompliment del primer estat d’alarma van arribar a triplicar a tot Espanya el balanç habitual en un trimestre, el seu objectiu no es penalitzar ni recaptar, sinó que prioritàriament s’orienten a garantir el compliment de les restriccions de mobilitat adoptades per tal de doblegar la corba de la transmissió de la COVID-19 i protegir la salut de les persones.

Aquest objectiu es va aconseguir, segons ho demostren les dades epidemiològiques. La setmana anterior a la declaració de l’estat d’alarma el ritme setmanal de contagis a Espanya creixia al 35% de mitjana, i cada persona infectada provocava al voltant de tres nous contagis. A finals del mes d’abril de 2020, l’increment setmanal de contagis era del 5%; a finals de maig va baixar fins a l’1,5% i en acabar el mes de juny se situava per davall de l’1%.

La tramitació dels expedients de sanció referits al segon estat d’alarma correspon a les Comunitats Autònomes.