Els estrangers afiliats a la Seguretat Social a Catalunya se situen 476.291

Els estrangers afiliats a la Seguretat Social a Catalunya se situen 476.291

22/01/2019



Catalunya continua al capdavant d'Espanya en treballadors estrangers afiliats a la Seguretat Social. Per sectors, el de l'hostaleria és el que ha atret un major nombre de treballadors estrangers en el règim general. Entre els autònoms, destaca el sector del comerç i la reparació de vehicles.


El nombre mitjà d'afiliats estrangers a la Seguretat Social a Catalunya va aconseguir els 476.291, la qual cosa suposa un creixement interanual del 9,53% i un descens del 0,33% respecte al mes anterior, en el qual la xifra total va ser de 477.846.

En tota Espanya, la mitjana d'afiliats estrangers es va situar en 1.992.849. La distribució per Comunitats Autònomes, situa a Catalunya al capdavant amb el 23,9% dels estrangers afiliats al sistema de protecció social.

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social ha publicat l'estadística d'afiliats estrangers a la Seguretat Social del mes de desembre per comunitats autònomes, províncies, sectors (règim general) i països de procedència. Així mateix inclou els afiliats estrangers autònoms per sectors de producció.

El detall de les dades referides a Catalunya reflecteix que el total d'estrangers afiliats a la Seguretat Social en el règim general, ascendeix a 400.789 persones, el 84,15 % del total. Aquesta xifra es divideix en tres conceptes: règim general, pròpiament dit (354.031), règim agracio (15.070)  i persones emprades en el Sistema Especial d'Empleats de la Llar (31.600)

D'altra banda, es comptabilitzen els estrangers autònoms que, en el mes de desembre a Catalunya, van sumar 74.975, el 15,74% del total i els treballadors del mar, que van sumar 527 persones, el 0,11%. El col·lectiu dels treballadors estrangers autònoms és l'únic que s'incrementa lleugerament pel que fa al mes de  novembre ja que ha pujat en 76 persones.

Del total d'estrangers afiliats al novembre a la Seguretat Social a Catalunya, 157.304 són procedents de països de la Unió Europea (UE) i 318.988 de països no pertanyents a la UE.

La distribució del total d'estrangers per províncies, atorga 350.882 persones a la província de Barcelona, 51.380 a la de Girona, 32.038 a la província de Lleida i 41.990 a la de Tarragona.

En el quant als sectors d'activitat en els quals s'han ocupat els estrangers a Catalunya en el règim general, el que ha atret a més treballadors és el relacionat amb l'hostaleria, seguit dels sectors del comerç i reparació de vehicles, activitats administratives i serveis auxiliars i el de la indústria manufacturera, en quarta posició. Entre els treballadors autònoms, les xifres varien lleugerament, situant-se el sector de comerç i reparació de vehicles en primera posició, seguit del sector de l'hostaleria i el de la indústria manufacturera i el de la construcció, en quarta posició.

Dins de l'àmbit de la UE, els estrangers afiliats a Catalunya, tant al règim general com a autònom, procedeixen majoritàriament de Romania, Itàlia, França i Alemanya, per aquest ordre. De fora de la UE, el país del que procedeix el major nombre d'estrangers en relació amb el total, és el Marroc, seguit de Xina, Pakistan i Bolívia.

Quant a la distribució per gènere, del total d'estrangers afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, 275.546 són homes i 200.745 són dones.

Datos globales. Ministerio de Trabajo