Foment disposa de 5 estacions a Catalunya per vigilar l'activitat sísmica del territori

29/01/2019



Els sismògrafs estan connectats en temps real amb la seu central de la Xarxa Sísmica Nacional (*RSN) atesa les 24 hores del dia. Els càlculs inicials permeten determinar l'epicentre i la magnitud en l'Escala de Richter


La Xarxa Sísmica Nacional de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) pertanyent al Ministeri de Foment, té com a missió la vigilància de l'activitat sísmica i l'emissió de les alertes  sísmiques. A Catalunya, disposa de cinc estacions sísmiques que mesuren els moviments del sòl.

Situades en llocs allunyats, habitualment en coves o soterranis, els sismògrafs estan connectades en temps real amb la seu central de la Xarxa, situada a Madrid, atesa les 24 hores del dia per personal especialitzat.

Les estacions de Catalunya estan situades a La Jonquera (Girona) Poblet (Tarragona), Horta de Sant Joan (Tarragona), El Miracle (Lleida) i Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

En els últims 30 dies, aquests sismògrafs han registrat una vintena de terratrèmols de magnitud igual o superior a 1,5 o sentits, que es poden consultar en el mapa dinàmic de l'Institut Geogràfic Nacional que recull la informació sísmica rellevant.

Dels moviments registrats en aquest període, per la seva intensitat, destaquen els ocorreguts a Cambrils, amb una magnitud de 3, Meranges (2,7), Bagá (2,4) i Maçanet de la Selva (2,5).

A partir d'una intensitat de 2,5 en l'Escala de Richter, els moviments de la terra poden notar-se, encara que la profunditat de l'epicentre és una dada important que pot variar la percepció.

A Espanya, les zones de major activitat sísmica són Mar d'Alborán, Sierra Nevada, el Pirineu, la zona costanera catalana i el Golf de Cadis.   

A Catalunya, és l'Àrea de Foment de la Delegació del Govern, l'encarregada de donar suport i suport logístic al Ministeri, per a l'adequada  instal·lació, atenció i manteniment dels sismògrafs.

La Xarxa Sísmica Nacional està connectada amb la Xarxa Europea per a l'intercanvi fluït de dades i el coneixement global dels moviments del terreny.

Visualizador de Terremotos. Red Sísmica Nacional

Estaciones de la Red Sísmica Nacional