El 30% dels estudiants estrangers que vénen a Espanya trien Catalunya per formar-se

31/01/2019


La xifra total s'ha incrementat un 45% en els últims quatre anys fins a aconseguir els 16.031 estudiants. El 94% s'instal·la a Barcelona i del total, el 40% realitza estudis de durada superior a l'any. El 84% dels estrangers no comunitaris amb residència legal a Catalunya porten més de 5 anys al territori


Catalunya és un reclam per als estudiants estrangers que trien Espanya per formar-se. En els últims quatre anys, el nombre d'estudiants estrangers que s'han situat a Catalunya s'ha incrementat un 45% fins a aconseguir la xifra actual de 16.031 persones. Si tenim en compte que en el conjunt de l'Estat, el total d'estudiants estrangers ascendeix a 53.070, Catalunya ha estat l'opció triada pel 30%.

Per províncies, la immensa majoria, el 94%, trien estudiar a Barcelona, seguida de Tarragona, amb 512 estudiants, Girona, amb 284 i Lleida, on l'any passat 115 persones estrangeres tenien autorització d'estada per estudis.

El 40% d'aquests estudiants de fora de l'espai comunitari, van sol·licitar renovar la seva estada una vegada finalitzat el primer any d'estudis.

Estrangers residents de llarga durada

El nombre total de persones estrangeres residents legals a Catalunya en 2018 era d'1.172.298, el 4% més que en 2017. Al règim comunitari pertanyen 565.905 persones i al règim general, 606.393. D'aquesta xifra, el 84% són residents de llarga durada, integrats al territori, amb més de 5 anys de residència legal a Catalunya i a Barcelona majoritàriament, on resideixen 408.673 persones, el 82% amb residència de llarga durada.

Un terç dels residents legals a Catalunya de fora de l'àmbit comunitari, tenen nacionalitat marroquina, el 10% procedeixen de Xina, seguida de Pakistan, Bolívia, Equador, Índia, Perú, Senegal, Filipines i Rússia. De l'àmbit comunitari, les nacionalitats amb major nombre de residents són, per aquest ordre, Itàlia, Romania, França i Alemanya.   

Aquestes dades formen part de la Memòria anual 2018 de l'Oficina d'estrangeria de Barcelona i reflecteixen, d'una banda, l'enorme atractiu que Catalunya té per als estudiants estrangers i l'enriquiment que això suposa per a l'intercanvi cultural i per un altre, l'elevat índex d'integració en la comunitat de les persones estrangeres.

D'altra banda, el total de sol·licituds de residència presentades en l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona en 2018, van ascendir a 129.251, una xifra que confirma la senda d'estabilització iniciada l'any 2013.

El percentatge de sol·licituds resoltes es va incrementar l'any passat gairebé un 4% respecte al període anterior i el temps mitjà per finalitzar la tramitació va ser de 40 dies, molt per sota del límit legal establert en 90 dies.

En concret, en 2018, les sol·licituds d'autorització de residència per circumstàncies excepcionals (diferents suposats d'arrelament, raons humanitàries, víctimes de violència de gènere, etc.) van ser 9.173 i es van resoldre de manera favorable el 66% Aquesta xifra de resolució positiva, s'incrementa fins al 82% en el cas de les sol·licituds per reagrupació familiar que l'any passat van ascendir a 8.050 mantenint-se la tendència ascendent dels últims tres anys, superats els efectes de la crisi econòmica en la immigració.

Per la seva banda, les sol·licituds d'autorització de residència temporal i treball per circumstàncies excepcionals, de dones estrangeres víctimes de violència de gènere, inclosos els fills menors, van anar 171, enfront de les 90 de l'any anterior.

Aposta per la tramitació electrònica

En la Memòria de l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona, destaca l'increment de les gestions realitzades a través d'Internet. En concret, les consultes a través de la web i el telèfon de caràcter automatitzat es van incrementar un 3% fins a aconseguir la xifra de 817.758; similar tendència experimenten les consultes no automatitzades i resoltes directament pels empleats públics a través del correu electrònic infoext.barcelona@correo.gob.es i el telèfon 93 520 14 10 que van sumar en 2018 un total de 72.335, el 12% més que en 2017.

Els expedients que s'inicien en seu electrònica, amb certificat digital dels usuaris, van ascendir a 16.114 el que representa un increment del 51%, respecte a l'any 2017. La tramitació per aquesta via resulta més àgil, còmoda i transparent i suposa un important estalvi de diners, motius que porten a l'Administració a animar als ciutadans a fer ús de les plataformes digitals pel benefici que representen per a totes les parts. La seu electrònica, ha permès a l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona, realitzar 63.574 notificacions electròniques, el 23% més que l'any anterior.

Quant a les cites prèvies que dóna l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona, en 2018 van ser 291.130 que es reparteixen en tres grans blocs: tràmits davant la Direcció general de la Policia, gestions en l'Oficina d'Estrangeria pròpiament aquesta i tràmits de sol·licitud de protecció internacional. 

Atenció presencial

Al marge de la cita prèvia, l'atenció telemàtica i telefònica, l'atenció presencial que presten els empleats públics de la seu de l'Oficina d'Estrangeria del carrer Murcia de Barcelona, va aconseguir l'any passat a 40.886 persones, la qual cosa suposa una mitjana diària de 185 persones que van presentar sol·licituds per les quals la legislació vigent exigeix la compareixença personal dels interessats (bàsicament, autoritzacions de residència per circumstàncies excepcionals, autoritzacions de residència per reagrupació familiar i sol·licituds de targetes de familiars de ciutadans de la Unió).