Prop de 67.000 catalans i catalanes es beneficien del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys

15/03/2019

25.625 persones tenen dret a la protecció de nou després de la reforma del Govern d'Espanya


Un total de 66.739 persones es beneficien a Catalunya del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys, que fins ara es reservava a majors de 55 anys. Aquests beneficiaris i beneficiàries podran percebre la prestació fins que compleixin l'edat ordinària de jubilació, i no fins al moment en què es pugui accedir a qualsevol modalitat de pensió contributiva de jubilació, com ocorria fins al moment.

El Govern d'Espanya va aprovar en el Consell de Ministres del divendres 8 de març un paquet de mesures urgents per augmentar la protecció social als ciutadans i incentivar l'ocupació. Aquestes mesures urgents van entrar en vigor dimecres passat després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i entre elles figura la recuperació del subsidi per desocupació per a persones majors de 52 anys.

Això ha permès que fins a 25.625 persones a Catalunya hagin pogut beneficiar-se d'aquesta prestació, ascendint el total de beneficiaris i beneficiàries a 66.739.

Per províncies, aquestes xifres es desglossen en 52.417 a Barcelona (21.242 nous gràcies a la reforma); 5.508 a Girona (1.882 nous); 2.399 a Lleida (741 nous), i 6.414 a Tarragona (1.760 nous).

Mesures en matèria de protecció social i incentius a l'ocupació

Divendres passat, 8 de març, el Consell de Ministres va aprovar un paquet de mesures urgents que amplia la protecció social, estableix diversos incentius per a l'ocupabilitat i garanteix la qualitat en l'ocupació.

L'objectiu és donar la cobertura necessària a persones que es troben en situacions d'especial vulnerabilitat com és el cas dels aturats de llarga durada, pensionistes, joves, immigrants i determinats col·lectius de treballadors.

Entre les novetats, destaca la recuperació de l'edat de 52 anys per al subsidi per desocupació, l'increment de la quantia de les prestacions familiars i de la pensió mínima d'Incapacitat Permanent Total per els qui tenen menys de 60 anys.

En matèria d'incentius a l'ocupació, s'estableixen bonificacions a la contractació de les persones en desocupació de llarga durada; la reducció de les cotitzacions dels treballadors assalariats del Sistema Especial Agrari i un pla de conversió a contractes indefinits o fixos discontinus d'aquest col·lectiu. A més, s'impulsen mesures per a la prolongació del període d'activitat dels treballadors fixos discontinus en sectors amb un alt grau de temporalitat per estar vinculats a l'activitat turística.

Així mateix, es deixa de tenir en consideració la renda familiar per a l'accés al subsidi; s'incrementa la quantia de la cotització per la contingència de jubilació del 100% al 125% durant la percepció del subsidi, i s'eliminen els percentatges aplicables a la quantia del subsidi quan prové d'un treball a temps parcial.

D'altra banda, la Seguretat Social incrementarà la quantia mínima de la pensió d'Incapacitat Permanent Total per a menors de 60 anys, que se situa en 6.991,60 euros si el beneficiari té cònjuge a càrrec i en 6.930 euros si no ho té.

A més, el Consell de Ministres va aprovar un pla per impulsar que les empreses converteixin en indefinits o en contractes fixos discontinus els contractes temporals dels treballadors agraris per compte d'altri, amb quanties incrementades en el cas que aquesta conversió contractual beneficiï a dones. La norma també contempla mesures de suport a la prolongació del període d'activitat dels treballadors amb contractes fixos discontinus en les empreses dedicades al turisme.