La comarca de l'Alt Urgell segueix registrant activitat sísmica de poca magnitud després del terratrèmol del 3 d'abril

15/04/2019



Se sol·licita col·laboració a els qui hagin notat els terratrèmols i les seves rèpliques per emplenar el qüestionari macrosísmic, de gran ajuda en la recerca


La comarca de l'Alt Urgell segueix registrant activitat sísmica després del terratrèmol de magnitud 4 en l'escala Richter del passat 3 d'abril. El terratrèmol d'aquell dia va ser detectat per les estacions sísmiques de la Xarxa Nacional a les 17.29 hora local, amb epicentre en la localitat de Ribera d'Urgellet. El terratrèmol es va notar fins a en 18 localitats de les quatre províncies catalanes, així com a la província d'Osca.

Des de llavors, se segueix registrant activitat sísmica amb becs de magnitud 3 en l'escala de Richter. Entre el diumenge i el matí d'aquest dilluns s'han succeït petits terratrèmols no percebuts per la població, agrupats en dos episodis: set sismes durant el matí del diumenge i altres set durant la tard-nit. La magnitud màxima detectada ha estat de 3 en l'escala de Richter. Es tracta d'una activitat normal després del sisme del dia 3 d'abril, el més potent que s'ha produït en sòl català en els últims temps.

A partir d'una intensitat de 2,5 en l'Escala de Richter, els moviments de la terra poden notar-se, encara que la profunditat de l'epicentre és una dada important que pot variar la percepció.

Des de l'Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, encarregada de  donar suport i suport logístic a la Xarxa Sísmica Nacional (RSN) de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) per a l'adequada instal·lació, atenció i manteniment dels sismògrafs, es fa una crida a la població que hagi notat els moviments perquè aporti la seva experiència.

La crida consisteix a emplenar un qüestionari sísmic que està disponible a la web de l'IGN, en concret a l'enllaç, http://www.ign.es/web/resources/cuestionario-macrosismico/cuesma.php.

Les dades recollides són de gran utilitat per conèixer millor com ha estat el terratrèmol i avançar en la recerca sobre la matèria.

La Xarxa Sísmica Nacional està connectada amb la Xarxa Europea per a l'intercanvi fluït de dades i el coneixement global dels moviments del terreny i té com a missió la vigilància de l'activitat sísmica i l'emissió de les alertes  sísmiques. A Catalunya, la RSN disposa de cinc estacions sísmiques que mesuren els moviments del sòl situades a la Jonquera (Girona) Poblet (Tarragona), Horta de Sant Joan (Tarragona), El Miracle (Lleida) i Vilanova i la Geltrú (Barcelona).