Catalunya disposa de 367,36 quilòmetres de camins naturals dins el Programa desenvolupat pel MARM

03/05/2010

S'ha presentat avui la Xarxa d'Itineraris Naturals posada en marxa pel Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí en el marc de les actuacions promogudes per al Desenvolupament Sostenible del Medi Rural


- Destaca el camí el “Camí del Carrilet”, de 99 quilòmetres, que té el seu inici en el Parque Natural de la Zona Volcánica de la
Garrotxa; el millor exemple de paisatge volcànic de la Península Ibèrica.
- La posada en marxa d'aquests camins compleix amb el Programa de Camins Naturals desenvolupats pel MARM des de 1993,
que té com a objectiu la recuperació d'antigues infraestructures com les línies de ferrocarril, vies pecuàries i camins tradicionals per a l'ús i gaudeixi del ciutadà.

El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí ha presentat avui la Xarxa d'Itineraris Naturals, obres impulsades pel MARM en el marc de les actuacions per al Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, dels quals un total de 327,66km corresponen a la comunitat autònoma de Catalunya.

Els camins naturals de la comunitat autònoma de Catalunya, que sumen un total de 327,66 km, són: el “Camí del Carrilet, el “Camí de Port de Vielha”, el “Camí de l'Aigua”, el “Camí de la Muga”, el “Camí del riu Manol”, el “Camí del Ferro”, el “Camí de la Vía del Tren”, el “Camí de la Sequia”, el “Camí del Tossal de Gros”, el “Camí del Riu”, el “Camí de Torres de Segre”, el “Camí del Baix Ebre” i el “Camí de la Terra Alta”.

En aquesta comunitat destaca el “Camí del Carrilet”, de 99 quilòmetres, que té el seu inici en el Parque Natural de la Zona Volcánica de la Garrotxa (el millor exemple de paisatge volcànic de la Península Ibèrica), acaba a la ciutat de Girona després de discórrer per un paisatge d'alzines, hagis i roures. A Girona es poden visitar, entre altres monuments, la Catedral gòtica, el monestir romànic de Sant Pere de Galligants, l'Església de Sant Feliu (XIII-XVI) i els Banys Àrabs.

Des de 1993, el Programa de Camins Naturals del MARM té com a objectiu la recuperació d'antigues infraestructures com les línies de ferrocarril, vies pecuàries i camins tradicionals, per a l'ús i gaudeixi del ciutadà. A més, els Camins Naturals s'integren en la Xarxa Nacional d'itineraris autoritzats que impulsa el MARM.

La finalitat d'aquesta iniciativa és aconseguir que el ciutadà s'acosti al medi rural per descobrir la biodiversitat i el patrimoni natural; així com donar a conèixer els pobles, monuments, tradicions i gent que componen el paisatge cultural d'Espanya. La construcció de Camins Naturals, en què el Ministeri de Medi ambient, Medi Rural i Marí ve treballant des de fa més de quinze anys a través d'un Programa específic, constitueix una iniciativa que permet no sol oferir a la població un especial atractiu per a la pràctica d'activitats vinculades amb la natura i amb la salut, com el senderisme o el turisme ecològic, sinó que suposa un instrument d'impuls del desenvolupament rural sostenible, potenciant la diversificació econòmica i la dinamització social del medi rural, permetent arribar a aquelles àrees cuyo accés per altres mitjans resulta complicada.