Adif invertirà més de 6,1 milions d’euros en la millora d’accessibilitat de les estacions de Sitges i Garraf (Barcelona)

Antonio González, presidente d'Adif

11/05/2010

Pla de modernització de la xarxa de rodalies de Barcelona


• A Sitges, es construirà un nou pas inferior, es remodelarà l’existent i es realitzaran actuacions a les andanes
• L’estació de Garraf disposarà d’un nou pas inferior amb ascensor i rampa d’accés

Adif invertirà 6.156.766 euros a les obres de millora de l’accessibilitat i altres actuacions per augmentar la qualitat del servei a les estacions de Sitges i Garraf, a la província de Barcelona, pertanyents a la línia de rodalies R2 sud, que discorre entre Sant Vicenç de Calders i estació de França.

A l’estació de Sitges, el projecte, que suposa una inversió de 3.733.093 euros, contempla la construcció d’un nou pas inferior, la remodelació del pas existent, i actuacions en andanes per augmentar l’accesibilitat i qualitat del servei. D’altra banda, l’estació de Garraf, a la que es destinaran 2.423.673 euros, disposarà d’un nou pas inferior dotat d’ascensor i rampa, i d’andanes adaptades per garantir l’accés als trens amb seguretat i confort.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni firmat entre el Ministeri de Foment, Adif i la SEITT (Societat Estatal d’Infrastructures del Transport Terrestre) per a la realització d’actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya, en el que s’inclou l’execució d’inversions per la modernització d’estacions i actuacions per la millora de línies.

Així mateix, forma part dels acords tancats entre el Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sitges i Adif per la millora de la integració del ferrocarril al seu pas per la ciutat i responen al compromís del Ministeri de Foment de realitzar un pla global d’inversions per la millora permanent de les seves infrastructures i estacions de la xarxa de rodalies de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.

Actuacions a Sitges

El projecte de remodelació de l’estació de Sitges s’ha dividit en dos fases. La primera, que es troba en un avançat estat d’execució, compren el recreixement de les andanes; la segona, que inclou la construcció d’un nou pas inferior, la reforma de l’existent i altres actuacions en andanes s’iniciarà pròximament.

Les obres de la primera fase consisteixen en l’adaptació de les andanes per compatibilizar-les amb els nous trens que s’estan incorporant a la xarxa de rodalies. Per això, s’ha elevat l’alçada de cada andana fins arribar a una cota de 68 cms sobre el carril en una longitud de 200 y 235 metres respectivament, cosa que permet un accés còmode y segur als viatgers.

Els treballs inclouen la instal·lació de nous paviments, incloent un conjunt de peces de rematada d’andana format per vorades senyalitzades i antilliscants i solat podotàctil, amb la finalitat de facilitar l’orientació a les persones amb discapacitat.

La principal actuació de la segona fase de les obres és la construcció d’un nou pas inferior situat al costat de l’edifici de viatgers, direcció Barcelona, que estarà dotat d’escales fixes i ascensors en cada andana. La seva execució es realitzarà mitjançant l’empenta d’un calaix armat sota les vies fins a completar el pas soterrat, l’excavació de les terres i la realització dels accessos verticals.

A més, es procedirà a la remodelació del pas inferior existent en la direcció a Vilanova, on s’incorporarà una escala mecànica a cada andana, que complementaran les escales fixes existents.

Finalment, es contempla la instal·lació de marquesines, que tindran una longitud de 80 metres, es substituiran les tanques existents a l’extrem de l’andana de les vies 2-4, i es realitzaran obres de canalització i altres treballs complementaris.

Millora de l’accesibilitat a Garraf

La intervenció a l’estació de Garraf introduirà elements d’accesibilitat i reduirà les barreres arquitectòniques per a persones amb discapacitat. El projecte compta amb un pressupost de 2.423.673 euros i preveu l’execució d’un nou pas inferior dotat d’ascensor i rampa, així com el perllongament i el recreixement de les andanes.

El pas inferior s’executarà mitjançant la construcció de marcs prefabricats de formigó que s’instal·laran prèviament al desmuntatge de les vies. Tant a la rampa com a l’escala, s’instal·larà paviment antilliscant.

D’altra banda, les andanes augmentaran la seva alçada fins a situar-se a 68 cm sobre la cota de carril en una longitud de 200 metres. Es col•locarà paviment podotàctil i una franja d’aproximació de vora d’andana, així com itineraris que configuraran una ruta accessible amb senyalització de canvis de nivell, escales o accés a ascensors per a persones amb discapacitat.

A més, s’instal·laran nous sistemes d’evacuació d’aigües pluvials, es renovaran les instal·lacions d’il·luminació, seguretat i protecció civil, es col·locarà un grup electrogen pel nou ascensor, es redistribuirà l’aparcament, incorporant places destinades a persones amb discapacitat i s’instal·laran anclatges per l’estacionament de bicicletes.