El projecte europeu de supercomputació PRACE obre la seva primera convocatòria

12/05/2010

Els investigadors poden presentar les seves sol·licituds fins al proper 10 de juny


- La convocatòria permet l'accés de la comunitat científica espanyola al més gran supercomputador a Europa actualment, l'IBM BlueGene/P JUGENE, en Julich (Alemanya), que és el primer node del projecte PRACE i el quart més ràpid del món amb una capacitat de càlcul d'un petaflop/s
- PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) és una iniciativa que persegueix crear una infraestructura europea de supercomputació d'alt rendiment, en què el Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya han expressat el seu interès de cofinançar un node principal, que s'ubicarà a la Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS)

El projecte de supercomputació europeu PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), ha obert la seva primera convocatòria, en què també pot participar la comunitat científica espanyola, per accedir als recursos de supercomputació del més gran supercomputador europeu, l'IBM BlueGene/P JUGENE, ubicat en Julich (Alemanya), primer node d'aquest projecte i el quart més ràpid del món amb una capacitat de càlcul d'un petaflop/s.

Aquesta primera convocatòria, que estarà oberta fins al 10 de juny, està destinada a projectes de gran envergadura amb un alt nivell de maduresa cientificotècnica, que poden beneficiar-se d'un accés als recursos de computació durant 4 mesos per assolir resultats significatius. A més, els projectes han de ser d'excel·lència científica i tractar temes de rellevància per a la investigació europea, així com incloure elements d'impacte científic i un pla de divulgació. La convocatòria cobreix així mateix una fase preparatòria d'accés en què els investigadors comptaran amb l'assessorament d'experts.

La iniciativa PRACE persegueix crear una infraestructura europea de supercomputació d'alt rendiment amb el desenvolupament de 4 a 6 nodes principals, entre els quals es compta l'alemany, ja accessible. Aquests superordinadors es posarà en marxa amb un ordre, cosa que permetrà que en qualsevol moment existeixi almenys un superordinador europeu competitiu a nivell mundial. El primer superordinador de la xarxa és el ja esmentat d'Alemanya; els vinents a entrar en servei seran a França, a Espanya, i Itàlia.

Barcelona albergarà el node espanyol de la xarxa, que serà finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya i que s'ubicarà a la Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), cosa que situarà Espanya en l'avantguarda de la supercomputació mundial.

PRACE és una de les 25 infraestructures d'investigació en què Espanya té intenció a participar de les 44 europees que formen part del full de ruta del Fòrum Estratègic Europeu per a les Infraestructures d'Investigació (ESFRI). De fet, ha estat avaluada com de molt alta prioritat per a la ciència i la tecnologia espanyola. La priorització dels projectes ESFRI es troba recollida en la publicació del Ministeri de Ciència i Innovació “Construint la ciència del segle XXI”, disponible en la pàgina web www.micinn.es.

Aquestes grans infraestructures científiques internacionals constitueixen la columna vertebral de l'Espai Europeu d'Investigació i són motor del desenvolupament econòmic dels països involucrats en la seva construcció, afavorint la creació d'economies més competitives i impulsant la recuperació econòmica en moments de crisi.

Més informació sobre la convocatòria en www.prace-project.eu