Interior i Foment posen en marxa un projecte pilot que agilitarà el pas de fronteres en aeroports

roda de premsa

13/05/2010

Presentació de l’ “ABC System. Control Automàtic de Fronteres”


És un dels objectius prioritarios de la Presidència Espanyola de la Unió Europea.

La seva implantació suposarà una major agilitat i comoditat en el pas de les fronteres i un menor cost per l’Estat.

Podrà ser utilitzat per ciutadans de la UE, Islàndia, Noruega i Suïssa, majors de 18 anys i passaport electrònic o DNI-e.

El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la secretaria d’Estat de Transports, Concepción Gutiérrez del Castillo, han presentat l’ “ABC System - Control Automàtic de Fronteres”, un projecte pilot que permetrà als viatgers el pas ràpid dels punts fronterers a través d’un sistema automàtic d’identificació i verificació documental, supervisat per agents de policia. El projecte pilot s’ha implantat en els aeroports de Barcelona i Madrid-Barajas. La seva posada en marxa en aquest semestre era un dels objectius prioritaris de la Presidència Espanyola de la Unió Europea.

Requisits per a la seva utilització

Els requisits que hauran de complir els viatgers per la utilització del “Sistema ABC” són: ser ciutadà de la UE, d’Islàndia, Noruega o Suïssa, major de 18 anys i disposar d’un passaport electrònic o DNI-e.

El sistema està compost pels següents elements:

1. Mòduls d’Identificació: dotats de verificadors documentals, lectors de DNI-e, lectors d’impressions dactilars i càmares. El viatger realitza tot el procés d’identificació i verificació amb el recolzament informàtic d’una pantalla tàctil.

2. Mòduls d’accessos: constituïts per les portes que suposen la barrera física que determina el creuament efectiu de la frontera, una cop validat el procés d’identificació i verificació.

3. Punt de control assistit: operat per policies, permet la supervisió permanent dels processos anteriors i reacciona davant possibles alertes. Garanteix l’atenció personal als viatgers que hagin tingut problemes en aquests processos i vigila el funcionament del sistema.

Dos tipus d’accessos

Un dels objectius d’aquest projecte pilot és avaluar la viabilitat de dos solucions diferents:

1. Configuració Encluses (procés en 1 pas). Aquesta primera solució consisteix en una barrera d’encluses dins de les quals s’ubica un Mòdul d’Identificació. El passatger passa una primera porta, per la que entra a l’interior de l’enclusa, on realitza tot el procés d’identificació i verificació documental. Si el procés és correcte, la segona porta de l’enclusa s’obre per permetre el pas del passatger.

2. Configuració Portes Simples (procés de 2 passes). Aquesta segona solució és novedosa, ja que no està implantada en altres països europeus. Consisteix en un conjunt de Mòduls d’Identificació, distribuïts en una sala de l’aeroport, en els que es realitza el primer procés d’identificació/verificació. Una cop superat aquest trámit, el viatger es dirigeix a una barrera de portes, que s’obren mitjançant una segona lectura de l’empremta dactilar.

Més segur, més àgil, més eficaç i més barat

El “ABC System” ofereix multitud d’avantatges. En primer llloc, farà més àgil i còmode el pas per les fronteres pels ciutadans de la Unió Europea; en segon lloc, permet racionalitzar el treball dels oficials de fronteres, al derivar un alt número de viatgers cap a controls automàtics, que necessiten menys personal per la seva supervisió que les cabines tradicionals. D’aquesta manera s’alliberaran recursos que podran ser destinats a llocs on es requerirà una major vigilància.

El sistema pilot estarà en funcionament durant un període de sis mesos, període en el que s’obtindran estadístiques anònimes d’utilització de caràcter tècnic amb les que es realitzarà una avaluació de cada solució y, posteriorment, un anàlisis d’idoneïtat per cada punt de frontera portuària i aeroportuària amb vistes a un desplegament nacional.


 

Fotos