El Govern formalitza els criteris de distribució dels 70 milions d’euros per acollida i integració d’immigrants

14/05/2010

Consell de Ministres


  • La quantitat assignada a Catalunya és de prop de 15,5 milions d’euros
  • La mesura aprovada avui compta amb el dictamen favorable de la Conferència Sectorial d’Immigració

 

El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha acordat formalitzar els objectius i la distribució del crèdit pressupostari de 70 milions d'euros del Fons de Suport a l'acollida i la integració dels immigrants, així com al reforç educatiu dels mateixos, de conformitat amb el que estableix la Llei General Pressupostària.

L'acord és el resultat del marc de cooperació per a la gestió del Fons d'Integració examinada en la reunió del 25 de març de 2010, de la Conferència Sectorial de la Immigració, que és l'òrgan col•legiat de coordinació i cooperació entre l'Administració de l'Estat i les comunitats autònomes en les actuacions amb incidència en la política d'integració dels immigrants.

Amb aquesta dotació pressupostària, es pretén finançar les actuacions que realitzin les comunitats autònomes per fomentar el desenvolupament de polítiques d'integració de les persones immigrants en els àmbits de: acollida; integració en els eixos de lloc de treball vivenda, serveis socials, salut, infància i joventut, igualtat de tracte, dona, participació, sensibilització i desenvolupament; i reforç educatiu.

El Fons de suport a l'acollida i integració d'immigrants, així com el reforç educatiu dels mateixos queda recollit en el pressupost en vigor del Ministeri de Treball i Immigració per a l'any 2010, establert en la Llei 26/2009, de 23 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat.

El paper de les administracions públiques en l'àmbit de les polítiques d'integració dels immigrants ve delimitat per la Constitució Espanyola que atribueix a l'Estat competències exclusives en matèria d'immigració i a les comunitats autònomes i entitats locals, competències en àrees clau per a la integració, com ara el lloc de treball, l'educació, la salut, els serveis socials o la participació cívica.

CRITERIS DE DISTRIBUCIÓ

Pel que fa als criteris de distribució, la quantia total que es distribueix entre les comunitats autònomes es realitza en tres partides:

- 41.208.600 euros per a “Acollida i Integració”
- 27.472.400 euros per a “Reforç Educatiu”
- 1.319.000 euros per a “Atenció a menors estrangers no acompanyats” en el marc del Programa especial per a l'atenció de menors estrangers no acompanyats desplaçats des de Les canàries.

El criteri que es segueix és establir una assignació bàsica per a cada comunitat autònoma en aplicació d'un criteri de solidaritat interterritorial i a fi que les comunitats en què hi hagi una presència menor d'immigrants comptin en qualsevol cas amb una aportació estable.

Pel que fa a la partida de reforç educatiu s'assigna en funció dels següents criteris: el nombre total d'alumnat immigrant escolaritzat en ensenyament no universitari per comunitat autònoma i el nombre d'alumnat immigrant escolaritzat en ensenyament no universitari procedent de països no castellanoparlants per comunitat autònoma.

A la nota de premsa adjunta es pot consultar el quadre d'Assignacions 2010.