La Directora General de l'Aigua reitera l'aposta decidida del MARM per la posada en marxa de l'Estratègia Nacional de Sostenibilitat dels Regadius Horitzó 2015

14/05/2010

Durant la clausura del XXII Congrés Nacional de Comunitats de Regants, a Tarragona


- Marta Moren ha explicat les línies essencials de la futura Estratègia que pretén desenvolupar una agricultura sostenible, respectuosa amb el medi ambient i en convergència amb els postulats de la Directiva Marc de l'Aigua.

La directora general de l'Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Marta Moren, ha participat avui, a Tarragona, en la clausura del XII Congrés Nacional de Comunitats de Regants on ha reiterat l'aposta decidida del MARM per la posada en marxa de l'Estratègia Nacional per a la Sostenibilitat dels Regadius Horitzó 2015.

Durant la seva intervenció, Marta Moren ha assenyalat que la futura Estratègia, que està elaborant el MARM, pretén desenvolupar una agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient fomentant l'estalvi i millora de l'eficiència en l'ús de l'aigua, la transferència de tecnologia al sector del reg, la utilització de recursos hídrics alternatius i la millora de la renda agrària.

D'altra banda, la Directora General de l'Aigua ha destacat que cal garantir una major eficiència energètica continuant amb la incorporació de tecnologies i equipaments punters a la modernització dels regadius i mitjançant el disseny de projectes de modernització que considerin l'optimització dels costos energètics. En aquest sentit, la incorporació de la societat rural a la societat de la informació, afavorida per la millora de les comunicacions en els municipis rurals, permet implantar moderns sistemes de telecontrol com pas previ per assolir la telegestió de les zones de reg modernitzat.

Marta Moren ha afirmat que l'Estratègia ha d'adaptar-se a les noves necessitats del sector per la qual cosa resulta necessària el desenvolupament d'aspectes com ara la formació dels regants, la generació de lloc de treball per als joves i les dones de les zones rurals o el desenvolupament de l'agroindústria associada a les zones regables, tot això dins un context de sostenibilitat, per a la qual cosa es promou millorar l'eficiència de la gestió de l'aigua i racionalitzar el consum energètic dels regadius.

Finalment, ha recordat que al nostre país s'ha realitzat en els últims anys un important canvi tecnològic, ja que el reg controlat i tecnificat ha superat el denominat reg per superfície. Aquest canvi ha provocat un fort desenvolupament econòmic en les zones de reg i una clara millora en els ecosistemes associats a les mateixes. Per això, la Directora General de l'Aigua ha conclòs la seva intervenció agraint a les comunitats de regants la seva col·laboració en aquests avenços