El MARM evalua favorablement la millora del reg a la zona dels torrents de Valls (Tarragona)

27/05/2010

Després del procediment preliminar d'evaluació ambiental


L'actuació suposarà un benefici econòmic i social, no implicant un augment de detracció dels cabals dels cursos fluvials ni un canvi d'ús de sòl.

Després de les consultes ambientals dutes a terme sobre el projecte “Millora del reg per a la reutilització d'aigües residuals a la zona dels torrents de Valls (Tarragona)” i després del procediment d'avaluació i anàlisi preliminar, el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí en no observar impactes adversos significatius, ha adoptat la decisió de no sotmetre-ho al procediment complet d'avaluació de l'impacte ambiental.

El projecte de millora i modernització del reg de la Comunitat General de Regants de Valls (CGRV) consisteix en la construcció d'una xarxa de reg a pressió que substitueixi l'actual sistema de dics i sèquies que minimitzi les pèrdues d'aigua i permeti un millor subministrament de les mateixes. El promotor del projecte és la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries (SEIASA) del Nord-est, S.A.

L'execució evitarà perdudes d'aigua del sistema de reg i permetrà reutilitzar les aigües residuals depurades de l'EDAR de Valls el que comportarà una millora hídrica del riu Francolí i permetrà mantenir el cabal ecològic establert en el Pla Hidrològic de les Conques Internes de Catalunya.

L'actuació afecta a la CGRV i suposarà un benefici econòmic i social al final dels territoris municipals en què es desenvolupa l'activitat agrícola, no implicant un augment de detracció dels cabals dels cursos fluvials ni un canvi d'ús de sòl.

Segons indica la Direcció General de Medi Natural i Política Forestal les actuacions no són coincidents amb espais protegits ni amb àrees sensibles d'espècies amenaçades de fauna i flora.

La resolució aprovada pel MARM aconsella que les obres en curs quedin restringides als mesos de més gran estiu per minimitzar l'afecció a la qualitat delas aigües per l'arrossegui de sediments per l'escorrentia superficial. Per evitar possibles impactes s'inclou la revegetació dels límits i marges de torrents afectats per les obres i la restauració vegetal per disminuir la intrusió paisatgística de les basses, així com la instal·lació de pantalles vegetals per integrar les infraestructures en el paisatge.

En les rases es proposa un temps d'obertura i tancament estrictament necessari per evitar la caiguda de petits vertebrats en les mateixes. I es planificaran les obres per adaptar-les als requeriments de la fauna existent.

Per a les actuacions que puguin afectar a riberes i cursos, la resolució del MARM assenyala que es realitzaran durant els mesos de finals d'estiu per protegir les aus aquàtiques, garantint a més que es minimitza l'afecció sobre la ictiofauna i amfibis.

En la fase d'explotació, la major part dels impactes presenten un caràcter positiu i s'han previst mesures per minimitzar els impactes negatius que es puguin produir com les encaminades a minimitzar els impactes negatius que es puguin produir per la contaminació per l'ús de fertilitzants i pesticides.

En el projecte s'ha tingut en compte mesurat complementàries per a la millora ambiental de la zona d'actuació una vegada que s'executi el projecte i es té en compte un Programa de Vigilància Ambiental per garantir l'aplicació de les mesures preventives i correctores i complementàries.