Acuamed inicia els treballs d'aïllament dels fangs contaminats de Flix, a Tarragona

Acuamed inicia els treballs d'aïllament dels fangs contaminats de Flix, a Tarragona

27/05/2010

Es tracta de la primera fase de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix


- Es tracta de la primera fase de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix

- Per fer-ho, ja s'han llançat a l'aigua les quatre pontonas des de les quals es realitzaran els treballs dins el riu Ebre

- El mur de palplanxes, que confinarà els elements contaminants que seran extrets en una segona fase, té una extensió de 1.300 metres i es clava a una profunditat d'entre 15 i 20 metres

El mur de palplanxes mesurarà un total de 1.300 metres de longitud i es construirà en dues fileres paral·leles, per garantir més seguretat. Les palplanxes es claven a una profunditat d'entre 15 i 20 metres en el llit de l'embassament. Per tal d'assegurar l'estabilitat d'aquestes palplanxes i evitar el seu clavat directe en el llit, s'està col·locant prèviament en el fons de l'embassament una banqueta de pedraplen, és a dir, un basament de pedres.

La societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, ha iniciat aquesta setmana els treballs de construcció del mur de palplanxes, amb què s'aïllarà la zona de l'embassament de Flix en què es troben els sòls contaminats que seran extrets en la segona fase de les operacions. D'aquesta manera, es protegeixen aquests fangs de possibles corrents i fluctuacions fluvials.

Per realitzar tots aquests treballs, ja s'ha construït un moll d'accés a l'embassament i s'han llançat a l'aigua les quatre pontonas des de les quals es realitzen els treballs dins el riu. La impulsió de cadascuna d'aquestes pontonas s'efectua mitjançant dos remolcadors. Al mateix temps, també s'han posat en marxa els sistemes de protecció per mantenir els nivells de qualitat d'aigua, tal com està previst en el projecte. Es tracta de mesures com la presa de mostres, col·locació d'una cortina antiterbolesa i mesurament en continu dels paràmetres físicoquímics de l'aigua, entre altres. Amb anterioritat a l'inici de la construcció del mur i per tal de garantir la total seguretat del procés, s'han realitzat durant el passat mes de maig proves de clavat dins el riu. Aquestes proves han consistit en el clavat i deshincado d'algunes palplanxes durant l'eix del recinte - ja marcat dins l'embassament mitjançant boies -.

PROVES PRÈVIES
Gràcies a aquests assajos s'ha posat a prova la metodologia prevista per a l'execució de tot el mur, corroborant així in situ l'eficàcia de tot el sistema. També han servit per confirmar els nivells de profunditat en què es troba la roca, determinants per ajustar la longitud final de les palplanxes, així com l'estat real dels fangs en el fons de l'embassament. Aquesta primera fase de les obres, prèvia a l'extracció dels fangs que seran tractats i emmagatzemats en un abocador de classe II, també inclou accions com la separació i protecció de la línia litoral del marge dreta de l'embassament i intercepción i conducció d'aigües superficials i subterrànies vessants pel marge dreta.

L'actuació de descontaminació de l'embassament de Flix, en el seu conjunt, inclòs el Pla de Restitució Territorial, suposa una inversió global de 223,3 milions. S'està executant, des del passat mes de gener, sota rigoroses mesures de protecció i seguretat, fruit dels acords assolits entre totes les institucions i organismes competents, en especial amb la Generalitat de Catalunya. Està incloses en la Llei 11/2005, per la qual cosa estan declarades d'interès general, prioritàries i urgents, i consisteixen en l'extracció, tractament, transport i abocament en dipòsit controlat d'aquests residus contaminats. Juntament amb altres actuacions, la descontaminació de l'embassament de Flix forma part del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre.