El MARM resol l'avaluació d'impacte ambiental del projecte d'entubat de la sèquia superior de Castelldans (Lleida)

02/11/2010

Avaluació de l'impacte Ambiental publicada avui al BOE


L'explotació del projecte permetrà un ús més racional i eficient de l'aigua. El DIA exigeix que el promotor adopti mesures preventives i correctores així com bones pràctiques per minimitzar les afeccions durant l'obra.

D'acord amb l'anàlisi i les consultes realitzades, el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha formulat l'avaluació de impacte ambiental del projecte “Entubat de la sèquia superior de Castelldans del P.K. 6,46 al P.K. 8,20 al final municipal les Borges Blanques i
Castelldans (Lleida)”, concloent que sempre que es compleixin les condicions fixades en la resolució, publicada avui al BOE, quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals.

L'objecte del projecte és modernitzar la sèquia Superior de Castelldans, en 1.731 metres, per reduir les pèrdues d'aigua i suposa la continuació del procés de modernització de la zona regable, que s'ha vingut desenvolupant en els últims anys, en millorar diferents trams de la mateixa sèquia. L'explotació del projecte permetrà un ús més racional i eficient de l'aigua, no suposant cap canvi en el sistema de reg.

L'actuació consisteix en la instal·lació d'al voltant de 1.800 metres de conduccions, amb un cabal màxim de 435 l/s. i s'ubica en una zona agrícola, que no ocupa cap àrea protegida, en què els terrenys cultivats ocupen gairebé la totalitat de la superfície.

El promotor i òrgan substantiu del projecte és la Direcció General de l'Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marino. La Direcció General del Medi Natural i Política Forestal del MARM estima que el projecte no tindrà repercussions significatives sobre espais de la Xarxa Natura 2000. Per part seva, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya informa que el document ambiental té en compte de manera correcta els possibles impactes del projecte sobre els béns culturals i la mesura
correctora proposta és la idònia.

En l'àrea del projecte no existeixen cursos fluvials importants, ja que les corrents existents són estacionals o de règim torrencial. Actualment els canals de reg estan situats per damunt del terreny, deixant passar l'aigua per sota. La solució tècnica adoptada serà la construcció d'un pont de 6 metres d'amplada sobre el qual es donarà suport la sèquia, de manera que l'aigua circularà de manera habitual per sota del pont.
Per tal d'evitar impactes, el DIA exigeix que el promotor adopti mesures preventives i correctores així com bones pràctiques durant l'obra, igualment desenvoluparà un programa de vigilància ambiental en les fases d'execució i explotació.