Foment destina 552.000 euros a la restauració del Castell de Llers (Girona)

04/11/2010

Amb càrrec a l'1% Cultural


El Ministeri de Foment destinarà 552.268 euros a la restauració del Castillo de Llers, a la província de Girona, amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública.Esta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% Cultural celebrada ahir a Madrid.

Les estructures que conformen el conjunt del Castillo de Llers responen a les construccions realitzades durant el segle XIII d'acord amb el model tradicional romànic de torre de l'homenatge central i estades adossades a la muralla perimetral. La torre és cilíndrica i té una altura de 12m; el portal d'accés a l'interior del recinte, per bé que no es conserva, sembla que es situaria en la façana orientada a l'est. Durant la Guerra Civil el castell va patir importants danys.

El projecte planteja actuacions de consolidació de les estructures del recinte fortificat i d'adequació d'espais exteriors que actualment són de titularitat pública.

En l'àmbit interior, es planteja la neteja dels murs, consolidació, rematada superior i sospedrat en algunes zones. En la torre de l'homenatge, es defineix la consolidació de murs i tractament d'esquerdes i es planteja la pavimentació de diferents àmbits (pati, estades situades a nord i a ponent del recinte interior).

Per a l'àmbit extramurs del castell es té en compte l'adequació del seu accés principal en la façana aquest i l'enjardinament d'una zona propera (es tracta del primer tram d'un futur passeig perimetral delinmueble). A més, s'inclouen en el projecte les instal·lacions necessàries de sanejament i d'enllumenat.

1% Cultural

La llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni Històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.