Foment destina 900.000 euros a quatre projectes de recuperació del patrimoni històric a Tarragona

04/11/2010

Amb càrrec l'1% Cultural


S'han aprovat actuacions en el Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, en l'Amfiteatre Romano, en la urbanització Torre de Vapor i en el Castillo de Vallmoll

El Ministeri de Foment destinarà 894.484, 58 euros a quatre projectes de recuperació del patrimoni històric a Tarragona amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% Cultural celebrada ahir a Madrid.

Castell-monestir de Sant Miquel d’Escornalbou

El Ministeri de Foment aportarà 57.905 euros per a obres d'adequació de la cripta del Castell-monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, al final municipal de Riudecanyes. El Monestir d'Escornalbou va ser fundat al voltant de 1153 en un antic castell musulmà destruït i deshabitat. Es va restaurar la fortalesa i es va aixecar, al final del S. XII, una església i un convent de canonges agustins dedicats a Sant Miquel.

Les obres consistiran en l'adequació de la cripta del Castillo-monestir i la millora de les seves condicions d'accés. El projecte té en compte actuacions a l'interior de la cripta i en el seu exterior; pel que fa a les primeres, es defineixen treballs arqueològics, pavimentació, consolidació dels seus murs i i instal·lació d'enllumenat. A l'exterior es planteja l'execució d'una coberta per a protecció de l'entrada i la col·locació de baranes en la plataforma des de la qual s'accedeix a la cripta.

Amfiteatre Romà

El Ministeri de Foment aportarà 128.223, 71 euros per millorar la infraestructura de les fosses de l'Amfiteatre Romà de Tarragona.

L'amfiteatre va ser construït al final del segle II d.C. en una pronunciada pendent, aprofitant la roca per retallar part de les grades (en les zones en què no es podia aprofitar la topografia es van aixecar les grades sobre voltes). Es va combinar l'ús de formigó (opus caementicium) i el de grans carreus de pedra (opus quadratum). Durant el segle V va ser perdent les seves funcions originàries i, un segle després, van ser aprofitades els seus carreus (fonamentalment provinents de la graderia) per construir una Basílica cristiana de tres naus que va commemorar el lloc del martiri de tres sants de l'Església tarragoní. La invasió islàmica va obrir un període d'abandonament del conjunt fins que, en el segle XII, es va erigir sobre els fonaments de la basílica visigòtica un nou temple (sota l'advocació de Santa Maria del Miracle) d'estil romànic i planta de creu llatina, una sola nau i un absis quadrat. L'església es va mantenir a peu dret fins al 1915.

En el projecte es planteja l'execució d'un sistema de recollida i evacuació d'aigües procedents de la fossa central i el praecintio (o corredor perimetral al voltant de la sorra), amb l’objecte d'evitar el deteriorament progressiu de l'estructura per l'estancament d'aigua de pluvials en les fosses del monument.

Addicionalment es planteja la consolidació dels fonaments d'estructures basilicals i de les fosses, la millora del sistema d'enllumenat monumental de la fossa central i la consolidació del nivell de la sorra en una zona situada davant el futur accés a la cavea.

Urbanització Torre de Vapor

El Ministeri de Foment aportarà 305.172,42 euros a diverses actuacions arqueològiques a la urbanització Torre de Vapor, a Tarragona.

L'àmbit d'intervenció es localitza en la unitat d'Actuació 15 (ua-15) del Pla General de Tarragona. Està format per una porció de VIALS públics i una parcel·la de titularitat municipal en què han aparegut restes arqueològiques.

La intervenció proposta té en compte fonamentalment treballs d'urbanització i enjardinament d'un àmbit en desenvolupament de la trama urbana de la ciutat de Tarragona (part de la unitat d'Actuació nº15)). En la zona en què han aparegut restes arqueològiques es planteja l'excavació, consolidació i redacció de memòria i, com a última etapa l'enjardinament.

Castell de Vallmoll

El Ministeri de Foment aporta 403.183,38 euros per a obres de restauració del Castell de Vallmoll, en el municipi del mateix nom.

El castell va formar part del recinte emmurallat que es va construir durant els Segles XII al XV. Va tenir nombroses reformes, reconstruccions i ampliacions fins al Segle XIX. El conjunt forma una imponent construcció, actualment en estat ruïnós.

Les obres consistiran a realitzar una excavació i neteja arqueològica en les zones més significatives del castell. També s'inclou la intervenció en les façanes: es consolidarà i regularitzarà la coronació dels murs i es consolidaran els paraments de façana, rejuntando peces soltes i emplenant forats amb morter de calç.

1% Cultural

La llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.