El Ministeri de Ciència i Innovació destina 355M € per donar suport als Parcs Científics i Tecnològics espanyols

05/11/2010

Resolta la convocatòria INNPLANTA


S'han aprovat 232 projectes en què participen 164 beneficiaris diferents.

Les comunitats autònomes que han rebut més gran finançament en INNPLANTA 2010 han estat Andalusia, Madrid i Catalunya.

Les àrees temàtiques en què ha recaigut més gran finançament per a actuacions en infraestructures i equipaments, han estat les de biotecnologia, energia i sector aeroespacial.


El Ministeri de Ciència i Innovació, ha destinat 355M € (274,2 M € en forma de préstec i 80,6 M € en forma d'avançaments FEDER) per donar suport als Parcs Científics i Tecnològics espanyols a través de la convocatòria del programa d'ajudes INNPLANTA.

Aquesta convocatòria, que s'emmarca en l'eix d'integració territorial de l'Estratègia Estatal d'Innovació (e2i), té com a objectius donar suport a la implantació i millora d'infraestructures cientificotecnològiques, així com l'adquisició d'equipament, en els Parcs Científics i Tecnològics, per utilitzar-los en activitats de R+D+I i de transferència de resultats d'investigació, fomentant la cooperació i col·laboració entre els agents del sistema ciència, tecnologia, empresa i ciutadà.

En total, s'han aprovat 232 projectes en què participen 164 beneficiaris diferents dels quals més de la meitat corresponen a empreses privades (57%) seguides per associacions i fundacions (18%), i universitats públiques (9%).

Pel que fa a la distribució dels imports, les empreses privades s'enduen un 30% del total de l'ajuda, seguida per les associacions i fundacions amb un 24% i les empreses públiques amb un 19%. Per part seva, l'1% dels beneficiaris són organismes públics d'investigació, cuyo percentatge d'ajuda rebuda ascendeix a gairebé l'11% del total.

El pressupost total mobilitzat d'aquests 232 projectes supera els 800M €.

INNPLANTA 2010 s'ha materialitzat a través de dos tipus de convocatòria, una per a entitats de natura privada, i una altra per a les de natura pública. La convocatòria 2010 ha comptat amb un total de 453 sol·licituds, un 33% més que la convocatòria de l'any 2009.

Els Parcs Científics i Tecnològics són un dels elements modernitzadors de l'economia i es troben distribuïts per totes les comunitats autònomes, sent les convocatòries d'ajudes un element dinamitzador del seu creixement. Així, el nombre de parcs que participen en les convocatòries d'ajudes s'ha duplicat en els últims 7 anys, passant de 31 parcs en la convocatòria 2004 a 64 en la del 2010. D'aquests 64 parcs que s'han presentat en aquesta convocatòria, 57 han rebut ajudes.

Les comunitats autònomes que han rebut més gran finançament en INNPLANTA 2010 han estat Andalusia (38,7%) Madrid (18,1%) i Catalunya (17,2%).

Igual que en convocatòries anteriors, les àrees temàtiques en què ha recaigut més gran finançament per a actuacions en infraestructures i equipaments, han estat les de biotecnologia (18,4%), energia (18,3%) i sector aeroespacial (13,4%).

Pel que fa a la tipologia dels projectes presentats, el 53% correspon a projectes d'adquisició d'equipament d'infraestructures científiques i tecnològiques, el 37% a projectes d'implantació o millora d'infraestructures utilitzables en actuacions científiques i tecnològiques, i el 10% restant a estudis de viabilitat per a la implantació o millora d'infraestructures.

Estratègia Estatal d'Innovació

INNPLANTA contribueix a avançar cap a un nou model de creixement econòmic a Espanya basat en el coneixement, objectiu primordial de l'Estratègia Estatal d'Innovació (e2i).

Aquesta Estratègia, té com a finalitat posicionar a Espanya en la novena posició en innovació al món. Per fer-ho, cal mobilitzar 6.000 milions d'euros d'inversió privada, duplicar el perímetre d'empreses que fan innovació, incorporant 40.000 empreses més, a més d'augmentar el nombre de llocs de treball qualificats en 500.000.

Per aconseguir aquests objectius, l'Estratègia Estatal d'Innovació comprèn un conjunt d'actuacions que es desenvolupen al voltant de cinc eixos, que involucren tots els ministeris i que estan oberts a la cooperació amb altres administracions i amb els agents socials i econòmics. Aquests cinc eixos són: generació d'un entorn propens a la innovació; foment de la innovació des de la demanda pública; projecció internacional; enfortiment de la cooperació territorial; i capital humà.