L’Aeroport de Reus realitza un simulacre general d’emergència

L’Aeroport de Reus realitza un simulacre general d’emergència

09/11/2010

L’exercici, anomenat ‘Operació Falcó’, ha simulat la sortida de pista d’un avió i ha permès analitzar la coordinació i resposta dels organismes i institucions implicades

Més de 100 figurants han participat a l’assaig

La Direcció General de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT)

L’Aeroport de Reus, seguint el programa establert al Pla d’Emergències Aeronàutiques, ha realitzat avui un simulacre, anomenat ‘Operació Falcó’, amb l’objectiu d’avaluar els procediments d’actuació i coordinació establerts, analitzar l’eficàcia dels mateixos i el grau de coneixement i integració de tots els col·lectius implicats en l’atenció d’una emergència aeronàutica.

El Pla d’Emergències Aeronàutiques s’elabora amb el propòsit de minimitzar les conseqüències que es poden donar en cas d’accident aeri. El seu objectiu se centra en dos apartats: la protecció de les persones i béns que puguin veure’s afectats i, d’altra banda, la continuïtat o restabliment de l’operativa aeroportuària.

Amb aquest exercici l’Aeroport de Reus compleix la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) respecte la planificació de les emergències als aeroports, segons la qual s’han de realitzar periòdicament simulacres generals d’accidents d’avions de passatgers a les seves instal·lacions.

El simulacre ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Tarragona i s’ha realitzat conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.

Els figurants que han simulat estar ferits són estudiants de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili.

OPERACIÓ FALCÓ
L’‘Operació Falcó’ ha simulat una aeronau que té un problema al tren d’aterratge i avisa la torre de control de l’emergència. L’avió, que porta 70 passatgers i 6 membres de tripulació, se surt de la pista situant-se a una zona de terra i s’incendia a causa de l’impacte.

En l’hipotètica incidència moren 21 persones, 15 resulten ferides entre molt greu i greu, i 40 en surten il·leses.

La torre de control detecta visualment la sortida de pista de l’aeronau, dóna l’avís i s’activen els procediments del Pla d’Emergències. El Centre de Coordinació Operativa de l’Aeroport (CECOPS) fa les trucades al 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i constitueix a la zona de l’accident el Lloc de Comandament Avançat (PMA), format per la cap d’Operacions de l’Aeroport, altres representants dels mitjans operatius d’Aena i dels Serveis d’Emergència externs. D’aquesta manera es dona pas a l’actuació dels diferents col·lectius participants i es posen en marxa totes les mesures oportunes per fer front a una situació d’aquestes característiques.

També s’estableix el Lloc de Comandament Principal (PMP), dirigit pel director de l’Aeroport de Reus i en el que estan integrats responsables i directius dels diferents departaments d’Aena, de la companyia aèria accidentada, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Protecció Civil de l’Estat. Així mateix, s’incorporen al PMP representants d’organismes externs de l’aeroport: la subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès; la directora dels serveis territorials del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Hortènsia Grau; els Bombers de la Generalitat, SEM i Mossos d’Esquadra.

En total han participat més de 100 figurants al simulacre.
A nivell operatiu, els primers en intervenir són el Servei d’Extinció d’Incendis de l’aeroport (SEI) que es dirigeixen al lloc de l’accident per apagar el foc i atendre als ferits. Al mateix temps l’Assistència Sanitària de l’aeroport estableix una zona segura per fer l’estabilització de ferits a la vegada que arriben vuit dotacions dels Bombers de la Generalitat i les primeres ambulàncies del SEM.

D’altra banda, els cossos de seguretat, entre ells Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Policia Local s’encarreguen de controlar les vies d’accessos i distribuir els efectius al lloc de l’emergència.

Durant l’exercici també s’han habilitat dependències amb equips de psicòlegs del SEM i la Creu Roja per acollir i atendre els il·lesos i els familiars de les víctimes.

Tal i com estava previst l’exercici de coordinació d’emergències no ha afectat l’operativitat diària de l’Aeroport de Reus.