El MARM invertirà a prop de 8 milions d'euros en la modernització del Canal del Molí de Pals a Girona

12/11/2010

El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM ha visitat les obres


L'actuació beneficia a més de 600 usuaris dels termes municipals de Pals, Fontanilles, Torroella de Montgrí, Palau Sator, Serra de Daró i Ullastret, la superfície regable dels quals és de 3.000 hectàrees.

El MARM finança el 50% del projecte, a través de la SEIASA del Nord-est, mentre que el 50% restant l'aportaran la Generalitat de Catalunya i la Comunitat de Regants del Molí de Pals.

El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha visitat aquest divendres a Girona les obres de modernització del Canal del Molí de Pals, en què el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marino (MARM) invertirà a prop de 8 milions d'euros dels gairebé 16 milions de pressupost total amb què compte l'actuació en la seva fase I i II.

D'aquesta manera, el MARM finança el 50% del projecte, a través de la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries del Nord-est (SEIASA del Nord-est), mentre que el 50% restant l'aportaran la Conselleria d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i la Comunitat de Regants del Molí de Pals.

A l'acte han assistit també el Secretari General de la Conselleria d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Xavier Castella, i el President de la SEIASA del nord-est, Joaquín Molinos.

Aquesta actuació beneficiarà a més de 600 regants dels termes municipals de Pals, Fontanilles, Torroella de Montgrí, Palau Sator, Serra de Daró i Ullastret, cuya superfície regable és d'al voltant de 3.000 hectàrees en què predominen fruiters — pomeres, presseguers i pereres —, cereals i arròs.

Les obres previstes en la Fase I, que afecten als termes municipals de Gualta, Fontanilles i Pals, compten amb un pressupost de 8.040.930 euros i tenen com a objectiu l'entubat de l'aigua de reg dels actuals usuaris del Canal del Rec del Molí. Així mateix, inclouen la connexió amb el sifó Baix el Daró, a més de la instal·lació de la conducció, les boques de reg i el proveïment.

D'altra banda, la Fase II del projecte de revestiment del Canal del Molí de Pals, entre la captació en el riu Ter i el sifó baix el Daró, beneficia els municipis de Serra de Daró, Fontanilles i Gualta. Les actuacions, que compten amb un pressupost d'7.701.389euros, milloraran l'eficàcia del subministrament de cabals amb la construcció d'una nova captació en la Resclosa de Canet.

Canal de Sentmenat

Durant els transcurs de la visita, el secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua ha rebut informació sobre l'estat del projecte de modernització de Revestiment del Canal de Sentmenat, en què el MARM invertirà a prop de 7,5 milions d'euros i que beneficiarà 1.675 propietaris. Les obres, promogudes per SEIASA del Nord-est, beneficiaran a una superfície de 3.030 hectàrees de la zona regable de la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers.