Adif conclou la supressió de dos passos a nivell a les Borges Blanques (Lleida)

17/11/2010

En la línia d'ample convencional Lleida-Barcelona


S'han invertit a prop de 2,7 milions d'euros en la construcció d'un pas superior per a vehicles, dos passos per a vianants i dos vials d'enllaç

L'objectiu és incrementar la permeabilitat de la infraestructura ferroviària i augmentar la seguretat per als vehicles i vianants i per a les circulacions ferroviàries

Adif ha conclòs les obres per a la supressió de dos passos a nivell a les Borges Blanques (Lleida), situats en els punts quilomètrics 24/065 i 24/332 de la línia d'ample convencional Lleida-Barcelona. Les actuacions, per a què s'han destinat a prop de 2,7 milions d'euros, han consistit en la construcció d'un pas superior per a vehicles, una passarel·la i un pas inferior per a vianants i dos vials d'enllaç.

Adif ha conclòs la segona fase de les actuacions gràcies a l'obertura del pas inferior i la passarel·la de vianants, i un dels vials d'enllaç, després que el passat mes de juliol entrés en funcionament el pas superior per a vehicles i el primer vial d'enllaç.

Gràcies a aquesta inversió, s'incrementarà la permeabilitat de la infraestructura ferroviària al seu pas per la capital de la comarca lleidatana dels Garrigues, i s'augmentarà la seguretat per als vehicles i vianants i per a les circulacions ferroviàries.

Aquesta actuació s'inscriu en el pla d'inversions que Adif està duent a terme per millorar la seguretat i integració de les infraestructures ferroviàries de la xarxa d'amplada convencional a Catalunya entre les quals destaquen, a més de la supressió i protecció de passos a nivell mitjançant senyalització lluminosa i acústica, la instal·lació de tanques, la construcció de passos inferiors i superiors, campanyes de sensibilització i altres actuacions.

Aquesta actuació té caràcter d'obra a compte de l'Estat i es realitza amb càrrec al Contracte Programa subscrit entre Adif i l'Administració General de l'Estat.

Actuacions realitzades

Per a la clausura dels passos a nivell s'ha construït un vial de 346 m de longitud que connecta el nucli urbà amb la rotonda existent en la variant de la carretera C-233, salvant la infraestructura ferroviària mitjançant un pas superior, situat a l'altura del punt quilomètric 24/197 de la línia Lleida-Barcelona. El vial disposa d'una calçada de 8 m d'amplada, amb 2 carrils de 3,5 m i vorals de 0,5 m.

L'estructura del pas superior està formada per 5 vans amb llums d'entre 19,9 m i 31,4 m, i el tauler té una longitud de 230,2 m i una amplada d'11,4 m en els dos primers vans, i de 9 m en els tres restants.

Per canalitzar part del flux de trànsit de vianants, els dos primers vans de l'estructura del pas s'han executat amb una secció transversal que inclou una vorera de 2 m d'amplada en el seu marge dret. Una vegada superades les vies del ferrocarril i adossada al pas superior de vehicles, s'han construït les rampes d'una passarel·la de vianants que salven una altura de 9,6 m. La passarel·la està adaptada a persones amb discapacitat mitjançant 6 trams de rampa de 2 m d'amplada útil, amb recorreguts de 10 m, una pendent del 8% i replans de 2 m.

De forma paral·lela, s'ha construït un pas inferior de vianants, cuya estructura té 6 m de longitud, 2,5 m d'altura i 2,5 m d'amplada, i està formada per peces prefabricades de formigó armat i amb unes dimensions. Els accessos es realitzen a través de rampes i escales.


El conjunt de les actuacions s'ha complementat amb la construcció de dos nous VIALS. El primer permet desviar el carrer que dóna accés a l'estació de ferrocarril per creuar per sota del primer va del pas superior i té una longitud de 154,4 m, amb dos carrils per a la circulació i voreres per als vianants. El segon connecta amb l'actual camí de la Font Vella mitjançant un vial de 230,5 m i disposa d'una calçada amb 6 m d'amplada.

Així mateix, s'han dut a terme treballs de tancament de la infraestructura ferroviària, la col·locació de pantalles acústiques, la instal·lació d'enllumenat i diverses operacions d'enjardinament i urbanització dels entorns.