El Ministeri d’Industria, la Generalitat i Barcelona Activa firmen un convenio per la constitució de noves empreses mitjançant Internet

11/01/2008

En el marc de les actuacions per la creació d’empreses


  • Amb aquest conveni, Barcelona Activa passarà a formar part de la xarxa de Punts d’Assessorament i Inici de Tramitació (PAIT) del Centre d’Informació i Xarxa de Creació d’Empreses (CIRCE)
  • Actualment, el sistema es troba operatiu a 13 Comunitats Autònomes per la constitució de societats limitades Nova Empresa i en cinc per les Societats de Responsabilitat Limitada en general
  • A Catalunya el sistema funciona des de l’any 2006, el que ha donat lloc a la implantació de 8 PAITS, adherint-se ara el de Barcelona Activa.

El secretari general d’Indústria, Joan Trullén; el secretari general d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Enric Aloy; i el president de la societat privada municipal Barcelona Activa S.A., Jordi William Carnes, han firmat avui un conveni de col·laboració con la finalitat de que BARCELONA ACTIVA passi a formar part de la xarxa de Punts d’Assessorament i Inicio de Tramitació (PAIT) del Centre d’Informació i Xarxa de Creació d’Empreses (CIRCE).

L’acord s’emmarca dins de les actuacions del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç per la creació d’empreses. El CIRCE és una iniciativa que té per objecte estimular la constitució per via telemàtica de noves empreses a través d’una xarxa d’oficines denominades PAIT, distribuïdes per tot el territori nacional i la missió del qual és donar assessorament i serveis de tramitació als empresaris en la constitució de la seva empresa. Aquesta ajuda es centra tant en l’orientació per la creació de la nova empresa com en els primers anys de funcionament, a més de realitzar la tramitació telemàtica per la constitució d’aquesta.

L’aspecte més innovador de CIRCE és l’establiment d’una metodologia administrativa que millora notablement els procediments utilitzats fins ara per la creació d’empreses mitjançant l’ús intensiu de les Tecnologies de la Informació. Aquest procediment redueix els formularis necessaris per la constitució i posada en marxa de les Societats Mercantils a un únic formulari virtual, el Document Únic  Electrònic  (DUE), passant de 16 formularis administratius a un únic documento, i possibilitant la tramitació per via telemàtica.

El sistema que inicialment només s’aplicava a la modalitat denominada Societat Limitada Nova Empresa (SLNE), s’ha estes a qualsevol Societat de Responsabilitat Limitada amb la promulgació del  Reial Decreto 1332/2006, de 21 de novembre.

Actualment, el sistema es troba operatiu a 13 Comunitats Autònomes per la constitució de societats limitades Nova Empresa i en cinc per les Societats de Responsabilitat Limitada en general, tenint en compte la xarxa de PAIT amb més de 244 punts en aquestes Comunitats Autònomes.

A Catalunya el sistema funciona des de l’any 2006 en el que es va firmar un conveni entre el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la Generalitat de Catalunya que ha donat lloc a la implantació de 8 PAITS en col•laboració amb les Cambres de Barcelona ,Girona, Lleida, Manresa, Reus, Sabadell, Terrassa i Tortosa que formen part de la xarxa d’oficines que actualment disposa l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) www.gencat.cat/oge de la Generalitat, adherint-se en aquest acte Barcelona Activa. Actualment, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa estan treballant conjuntament per fer possible la tramitació telemàtica de totes les Societat de Responsabilitat Limitada (i no només de la SLNE com fins ara).

A dia d’avui, a la xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial es poden dur a terme, entre d’altres, els següents tràmits dirigits a empreses i a professionals:
-  Tramitació de carnets professionals
-  Comunicació d’obertura de centres de treball
-  Registre d’entrada de patents i marques
-  Inscripció en el registre de establiments industrials i d’indústries agroalimentàries
-  Inscripció en el registre d’empreses instal•ladores i mantenidores
-  Inscripció de les empreses en el registre sanitari
-  Així com altres que es  concreten en la carta de serveis de l’OGE, disponible a www.gencat.net/oge/tramits/index.html

Al 2007 es van realitzar 66.000 tràmits dels diferents tipus abans mencionats i s’informà i es va assessorar de manera personalitzada a més de 29.000 empreses i professionals que van anar als diferents punts d’atenció de les OGE.

BARCELONA ACTIVA és l’Agencia de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Barcelona, i entre les seves prioritats d’acció està la creació i el creixement de noves empreses innovadores. Cada any, des dels serveis de l’Agencia s’acompanyen més de 1.000 nous projectes empresarials, amb una taxa de constitució empresarial superior al 60%. D’aquesta manera s’estima que són més de 600 les noves empreses que es constitueixen a l’any en el Centre per la Iniciativa Emprenedora Glòries, centre en el que precisament s’instal·larà el punt PAIT.

Amb aquesta iniciativa Barcelona Activa posa a disposició dels emprenedors de la ciutat el nou servei “Posa’t en marxa” amb el que els emprenedors i emprenedores podran no sols tramitar la creació de la seva nova empresa sinó rebre formació, assessorament i entrenament competencial en totes aquelles qüestions legals, de finançament, habilitats i recursos humans necessàries per posar en marxa en millors condicions la seva nova empresa.

Amb 1.189 projectes empresarials acompanyats al 2007, el Centre per la Iniciativa Emprenedora Glòries es consolida com l’espai de referència de la ciutat de Barcelona per la creació d’empreses i el recolzament a la iniciativa emprenedora. Dels projectes empresarials, 51% han estat promoguts per homes i el 49 % per dones. En relació a les edats, destaca la franja dels emprenedors entre els 25 i 40 anys amb més del 70%. Finalment, per sectors de activitat es percep la consolidació dels projectes de Serveis a les Persones (17,5%), al Comerç (17’9%) i els relacionats amb Cultura, Turisme i Oci (20’3%).