El fons de 8.000 milions d'euros per a obra pública dels ajuntaments es gestionarà a través del Ministeri d'Administracions Públiques

01/12/2008

El Consell de Ministres del divendres 28 de novembre va aprovar el real decret-llei que crea aquest fons especial


  • Tots els tràmits relatius a aquest fons es podran realitzar íntegrament per via electrònica, a través del web del Ministeri d'Administracions Públiques (www.map.es)
  • Els ajuntaments, mancomunitats o agrupacions de municipis podran presentar les sol·licituds per al finançament de projectes entre el 10 de desembre pròxim i el 24 de gener de 2009
  • Només es finançaran actuacions de nova planificació i d'execució immediata, i els treballadors que es contractin hauran d'estar en situació de desocupació

El Ministeri d'Administracions Públiques (MAP) gestionarà el fons de 8.000 milions d'euros destinat a finançar la realització d'actuacions urgents de corporacions locals en matèria d'inversions especialment generadores de llocs de treball. 

El Consell de Ministres va aprovar en la seva reunió de divendres 28 de enoviembre el Reial decret-llei pel qual es crea aquest fons, que s'inscriu en el Pla d'Estímul de l'Economia i l'Ocupació posat en marxa pel Govern. La norma recull que el fons destinat a aquest programa serà gestionat pel Ministeri d'Administracions Públiques, a través de la Direcció General de Cooperació Local.

Les obres finançades amb aquest fons es consideraran urgents, i el procediment per obtenir la subvenció es podrà tramitar per via electrònica en la seva totalitat, a través de la pàgina web del MAP (www.map.es). Per a la realització telemàtica d'aquests tràmits, els ajuntaments hauran de comptar amb un certificat digital. En tot cas, la tramitació d'aquests projectes es realitzarà amb totes les garanties que estableix la Llei de Contractes del Sector Públic, i la Intervenció General de l'Estat controlarà la correcta aplicació dels recursos del fons.

Les corporacions locals podran presentar les seves peticions per finançar projectes en la pàgina web de Ministeri entre el 10 de desembre d'aquest any i el 24 de gener de 2009. El repartiment dels fons es farà tenint en compte el criteri de població, i les quantitats finançades cobriran el cost total dels projectes.

PROCEDIMENT

Totes les entitats locals podran obtenir recursos del fons fins a l'import màxim que per a cada municipi es determini en funció de la seva població. Els consistoris i mancomunitats presentaran les seves sol·licituds en el web www.map.es, que aniran dirigides a les Subdelegacions del Govern i, en el cas de les comunitats autònomes uniprovincials, a les Delegacions del Govern. Aquestes verificaran que els projectes compleixen les condicions en un termini no superior a 10 dies. En altres 10 dies, la Secretaria d'Estat de Cooperació Territorial dictarà la resolució d'autorització per al finançament dels projectes, que serà publicada en la pàgina web del Ministeri d'Administracions Públiques.

Després de l'adjudicació de les obres finançades i la presentació dels corresponents certificats per via electrònica, el Govern aportarà a les entitats locals el 70 per cent del cost d'adjudicació del projecte, i la resta de la inversió serà abonat en acabar l'actuació.

CONDICIONS DELS PROJECTES

Segons el Reial decret-llei aprovat pel Consell de Ministres, les actuacions objecte del contracte, el valor estimat de les quals no podrà superar els 5 milions d'euros, hauran de ser de nova planificació (la seva execució no pot estar prevista en el pressupost de l'entitat per a l'exercici de 2009) i la seva licitació deurà iniciar-se abans que hagi passat un mes des de la publicació en la pàgina web del Ministeri de la resolució d'autorització per al seu finançament amb càrrec a aquest fons.

En el cas de les mancomunitats i agrupacions de municipis, també el cost màxim dels projectes serà de 5 milions d'euros en el seu conjunt, encara que l'import total deu desglossar-se en les quantitats que corresponguin a cada municipi, que els seran descomptades de la xifra dels fons que li sigui assignada en funció de la seva població.

El Reial decret-llei estableix que totes les corporacions locals que rebin finançament del fons hauran d'acreditar la realització de les inversions i la finalització de les obres durant el primer trimestre de 2010. No obstant això, si hagués una raó motivada, existeix la possibilitat d'una pròrroga no superior als sis mesos.

Així mateix, aquesta iniciativa del Govern fixa que el nou personal que el contractista necessiti utilitzar per a l'execució dels projectes que es financin amb aquests 8.000 milions seran persones que es trobin en situació de desocupació. El Govern estima que l'aplicació d'aquesta iniciativa podrà generar la creació de 200.000 llocs de treball.

Els projectes que podran acollir-se al fons han de ser de competència municipal. En particular, s'entenen inclosos els següents:

- Els d'adequació, rehabilitació o millora d'entorns o espais públics urbans, així com de promoció industrial.

- Els equipaments i infraestructures de serveis bàsics en les xarxes viàries, de sanejament, enllumenat i telecomunicacions.

- Els de construcció, adequació, rehabilitació o millora d'edificis i equipaments socials, sanitaris, educatius, culturals i esportius.

- Els dirigits a la protecció del medi ambient i la prevenció de la contaminació, les de gestió de residus urbans així com les orientades a impulsar l'estalvi i l'eficiència energètica.

- Els de supressió de barreres arquitectòniques.

- Els de conservació del patrimoni municipal i protecció i conservació del patrimoni històric del municipi.

- Els de construcció, adequació, rehabilitació o millora de la xarxa de proveïment d'aigua potable a domicili i tractament d'aigües residuals.

- Els dirigits a promoure la mobilitat sostenible urbana i les encaminades a millorar la seguretat viària.

- Els de prevenció d'incendis.

- Els destinats a la promoció del turisme.