Avui comenta el termini de presentació de sol·licituds per finançar projectes amb càrrec al Fons Estatal d’Inversió Local

10/12/2008

S’estendrà fins els proper 24 de gener


  • La resolució del Secretari d’Estat de Cooperació Territorial  on s’estableix el model de presentació de sol·licituds i les condicons per a la tramitació dels projectes d’inversió està ja publicada al BOE i a la web del MAP 
  • Les sol·licituds hauran de formalitzar-se a través de l’aplicació informàtica disponible a www.map.es

Els ajuntaments, mancomunitats i agrupacions de municipis podran presentar a partir d'avui les sol·licituds de finançament dels projectes susceptibles de ser costejats amb càrrec al Fons Estatal d'Inversió Local de 8.000 milions d'euros, aprovat pel consell de ministres del passat 28 de novembre.

El Reial decret Llei que regula aquest fons estableix que les sol·licituds s'han de presentar des del dia 10 de desembre fins al pròxim 24 de gener. La resolució del Secretari d'Estat de Cooperació Territorial en la que s'estableix el model de presentació de sol·licituds i les condicions per a la tramitació dels projectes està ja publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i en la pàgina web del Ministeri d'Administracions Públiques (MAP).

Els ajuntaments, mancomunitats i agrupacions de municipis poden des d'avui sol·licitar recursos d'aquest fons a través de l'aplicació informàtica disponible a aquests efectes en l'adreça electrònica del Ministeri d'Administracions Públiques (www.map.es).

Per al desenvolupament d'aquesta aplicació i l'organització del dispositiu de gestió del fons, més de 40 empleats del MAP han estat treballant des de finals de novembre en els aspectes tècnics, que s'han posat a punt durant el cap de setmana passat. A partir d'ara, i durant el procés de tramitació dels projectes que seran finançats amb aquest fons, 150 funcionaris del Ministeri d'Administracions Públiques i de les delegacions i subdelegacions del Govern estaran dedicats a gestionar l'important volum de treball que suposarà la resolució d'un gran nombre de sol·licituds i el posterior seguiment dels projectes en terminis molt breus. La Ministra d'Administracions Públiques i els alts càrrecs del Departament han mantingut als últims dies reunions amb els responsables de la tramitació en cada província.

Les sol·licituds només podran ser formalitzades pels alcaldes o els secretaris dels ajuntaments i, en el cas de les mancomunitats de municipis, pel president, el secretari o qui ostenti la funció de representació segons els estatuts que les regulen. Quan es tracti d'agrupacions de municipis, la presentació correspondrà a l'alcalde o secretari del consistori designat responsable del compliment dels requisits sobre adjudicació i justificació de les obres finançades

SOL·LICITUDS PER VIA ELECTRÒNICA

Segons recull la resolució, per accedir a l'aplicació informàtica es requerirà estar en possessió del Document Nacional d'Identitat Electrònica (DNIe) o d'un certificat digital reconegut de persona física o jurídica, a fi d'assegurar la identitat del sol·licitant. En la pàgina web del MAP està disponible la informació sobre els requisits i mitjans per obtenir el certificat digital d'usuari.

Les peticions aniran dirigides per via electrònica a la subdelegació del Govern de la província a la qual pertanyi cada ajuntament o, en el cas de les comunitats autònomes uniprovincials, a la delegació del Govern corresponent. Aquestes verificaran, en el termini màxim de 10 dies, que les obres projectades poden ser finançades pel fons.

Posteriorment, el Secretari d'Estat de Cooperació Territorial, en el termini màxim dels deu dies següents, dictarà la resolució d'autorització per al finançament de cadascun dels projectes que compleixin les condicions establertes per aquest Reial decret Llei. Aquesta autorització serà publicada en el web d'Administracions Públiques.

Els ajuntaments, mancomunitats i agrupacions de municipis hauran de començar la licitació de les obres abans que transcorri el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de publicació de la resolució en www.map.es. A continuació, tenen per a l'adjudicació provisional dels corresponents contractes un termini màxim de 20 dies naturals, comptats des que finalitzi el termini de presentació de proposicions si per a l'adjudicació se segueix un procediment obert, restringit o negociat amb publicitat, i des que se sol·licitin ofertes si el procediment és negociat sense publicitat. El termini per elevar a definitiva l'adjudicació provisional serà de 5 dies hàbils.

EXECUCIÓ DELS PROJECTES EN 2009

Les inversions hauran de realitzar-se al llarg de 2009, devent estar finalitzades abans del 31 de desembre d'aquest any. Només si existís una causa justificada no imputable a l'administració contractant, podrà autoritzar-se excepcionalment una pròrroga de sis mesos en resposta a una sol·licitud raonada.

La Direcció General de Cooperació Local serà qui efectuï els pagaments amb càrrec a aquest fons, que cobrirà el cost real d'execució de l'obra, amb el límit màxim del pressupost de licitació, incrementat amb l'import de l'IVA o impost assimilable. El Ministeri lliurarà el 70 per cent de l'import del cost del projecte després de la recepció i verificació del certificat d'adjudicació. La resta serà abonat en acabar l'actuació.

Després de la conclusió dels treballs, els ajuntaments, mancomunitats i agrupacions de municipis disposaran d'un termini de 3 mesos, fins al 31 de març de 2010, per acreditar la realització de les inversions i la finalització de les obres a través d'un formulari que es remetrà electrònicament a la Direcció General de Cooperació Local.

En tots els projectes i obres finançats amb càrrec a aquest fons, des del seu inici fins a la seva finalització, haurà d'instal·lar-se un cartell anunciador amb una mida mínima d'1,5 metres de llarg i 1 metro d'alt en el qual es farà constar la llegenda “Fons d'Inversió Local per a l'ocupació – Govern d'Espanya” i s'indicarà la denominació del projecte, el pressupost i el termini d'execució.

DUBTES I CONSULTES

Tots els dubtes i consultes referides a la tramitació i gestió del fons deuran tramitar-se electrònicament mitjançant un correu remès a la direcció fondoinversionlocal@map.es, i seran contestades de la mateixa manera. Per raons de seguretat i operativitat no es respondran consultes per cap altra via.

Accés a la sol·licitud (a www.map.es)