El Govern envia a les Comunitats Autònomes la seva proposta per a la reforma del sistema de finançament autonòmic

30/12/2008

  • Totes les CCAA tindran més recursos per millorar les prestacions als seus ciutadans i es garanteix igual finançament per habitant per als serveis públics fonamentals.
  • El model garanteix la suficiència de recursos per mantenir la resta dels serveis transferits per l’Administració Central. 
  • La població serà un criteri fonamental per a la distribució dels recursos, però incorporant criteris d’ajustament com dispersió, edat, etc. i es reduiran les diferències en el finançament per càpita. 
  • La proposta augmenta l’autonomia i corresponsabilitat fiscal de les CC.AA.

El Vicepresident segon i Ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, ha remès a les Comunitats Autònomes la proposta del Govern per a la reforma del sistema de finançament autonòmic. Aquesta proposta busca el consens i s'ha elaborat després d'un intens procés negociador, en el que s'han celebrat més de 70 reunions, i que ha culminat amb la ronda de reunions del President del Govern amb Presidents de les Comunitats Autònomes.

La proposta per a la reforma del sistema de finançament autonòmic atén als principis bàsics fets públics al mes de juliol i que es resumeixen en els següents punts:

- Millorar el finançament dels serveis de l'estat del benestar que reben els ciutadans, perquè incorpora recursos addicionals que aportarà l'Estat.

- Garantir que qualsevol ciutadà, independentment de la comunitat autònoma on resideix, tindrà el mateix finançament per als serveis públics fonamentals que rep i que la resta de competències transferides a les Comunitats Autònomes tindran finançament suficient.

- Dotar de major autonomia financera i coresponsabilitat fiscal a les Comunitats Autònomes que dependran més d'elles mateixes i seran menys dependents de les transferències de l'Estat.

- Reduir les diferències actualment existents en el finançament per càpita entre les diferents Comunitats Autònomes

El nou sistema de finançament autonòmic girarà entorn de quatre eixos: l'increment de l'equitat i la suficiència en el finançament del conjunt de les competències transferides a les CCAA; el reforç de les prestacions de l'estat del benestar; l'augment de l'autonomia financera i la coresponsabilitat fiscal de les CCAA i la millora de la dinàmica i l'estabilitat del sistema i de la seva capacitat d'ajustar-se a les necessitats dels ciutadans.

El primer eix –increment de l'equitat i la suficiència- es plasmarà en la garantia d'igual finançament dels serveis públics fonamentals i en la garantia de finançament suficient per a la resta de les competències transferides.

El segon eix- reforç de l'estat del benestar- es traduirà en un increment addicional dels recursos del sistema de finançament.

El tercer –major autonomia i coresponsabilitat- s'aconseguirà a través d'una major cessió d'impostos: el 50% de l'IRPF i l'IVA i el 58% dels Impostos Especials, i d'una major capacitat normativa.

Finalment, la millora de la dinàmica i l'estabilitat del sistema i de la seva capacitat d'ajust s'aconseguirà gràcies als nous mecanismes d'ajust dels recursos del sistema. A més, cada cinc anys es portarà a terme una revisió dels elements estructurals del sistema.

Nous fons

El sistema tindrà un Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals que garantirà igual finançament per habitant ajustat; atendrà el finançament dels serveis públics fonamentals; es finançarà amb un percentatge dels recursos; es revisarà anualment segons l'evolució dels recursos tributaris i es distribuirà segons necessitats, utilitzant el criteri de població ajustada, millorant la ponderació dels criteris actuals i introduint criteris nous.

El sistema tindrà, a més, un Fons de Suficiència Global, que finançarà la resta de competències transferides, bé siguin serveis no fonamentals o competències no homogènies. Aquest fons assegurarà el manteniment del statu quo i incorporarà part dels recursos addicionals que aporta l'Estat. La seva evolució anirà lligada a la dels ingressos tributaris de l'Estat.

Finalment, el sistema comptarà amb nous recursos per a la constitució dels Fons de Convergència autonòmica: un Fons de Competitivitat, per reduir les diferències de finançament per càpita i incentivar l'autonomia, i la capacitat i l'esforç fiscal a totes i cadascuna de les CC.AA.; i un Fons de Cooperació, per complementar al Sistema de Finançament en l'enfortiment de l'estat del Benestar i complir amb l'objectiu últim de convergència en els nivells de vida dels ciutadans amb independència del seu lloc de residència. Els recursos d'aquest fons es distribuiran entre les CCAA de menor riquesa relativa, de manera que comptin amb els instruments per a assolir majors nivells de desenvolupament.