L’Agència Estatal de Meteorologia signa un acord amb La Paeria per la cessió d’uns terrenys on es construirà el nou observatori meteorològic de Lleida

02/06/2008

  • El nou observatori permetrà augmentar el número de variables meteorològiques que s’observen a la capital del Segrià, per predir fenòmens meteorològics adversos
  • S’incorporarà nou instrumental, com una estació meteorològica automàtica, instruments de mesura de l’evaporació, de la temperatura del sòl, de la radiació solar, etc.
  • L´AEMET farà una primera inversió de 500.000 euros per construir l´observatori
Avui l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha firmat a La Paeria un acord amb l’ajuntament de Lleida, per la cessió d’uns terrenys municipals ubicats al barri de Ciutat Jardí, en els que l’AEMET construirà un nou observatori meteorològic. Aquest nou observatori substituirà al que actualment dóna servei a Lleida i, que es troba ubicat a un edifici annexa a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida.
 
Els terrenys cedits són dues parcel·les de 120 i 2.872 metres quadrats que allotjaran, respectivament, l’edifici i la instrumentació meteorològica del nou observatori. L’AEMET realitzarà en aquests terrenys una primera inversió de 500.000 euros en l’obra del nou observatori, que seguirà el model dels observatoris que actualment s’estan construint a altres províncies espanyoles. (S’adjunta, a tall d’exemple, una fotografia de l’observatori de Ponferrada, donat que serà molt similar al que es construirà a Lleida).
 
Aquest nou observatori disposarà de més espai i unes instal·lacions més modernes i completes, cosa que permetrà a l’AEMET augmentar el número de variables meteorològiques que s’observen i, que serviran per a una major vigilància dels fenòmens meteorològics adversos i, la seva previsió. Cal tenir en compte que Lleida és un punt representatiu de les característiques climàtiques del sector oriental de la depressió de l’Ebre, i per això no és estrany trobar-se amb fenòmens com poden ser tempestes fortes, pluges intenses, temperatures extremes, boira, gelades, forts vents o calamarsades. Fenòmens meteorològics que poden tenir gran incidència en sectors com el conreu de la fruita de Lleida, o l’important trànsit que circula en aquesta zona.
 
Serveis de la nova estació
 
Entre la instrumentació disponible en el nou observatori destaquen una estació meteorològica automàtica (amb sensors de pressió, precipitació, vent, temperatura, humitat, temps significatiu i tipus de precipitació); instruments de mesura de l’evaporació, de temperatures de sòl i subsòl (importants per a la meteorologia agrícola); mesura de la radiació solar directa, global, difosa i ultraviolada; capacitat per mesurar l’alçada dels núvols i la nuvolositat present; la insolació i la visibilitat.
 
L’Agència Estatal de Meteorologia va instal·lar el seu primer observatori a Lleida l’any 1938. L’actual observatori està en funcionament des de 1983, i des d’aleshores ha estat oferint de forma continuada les dades meteorològiques de la ciutat. L’Observatori Meteorològic de Lleida forma part de la Xarxa Sinòptica Bàsica Regional de l’AEMET. Els observatoris que formen part d’aquesta xarxa són els més potents i cuidats de l’Agència. A més del de Lleida, a Catalunya només hi ha tres observatoris més d’aquest tipus i, un total de 40 a tot Espanya. Les dades que transmeten aquests observatoris són enviades a tots els països membres de l’Organització Meteorològica Mundial i són utilitzats, entre d’altres aplicacions, per a la realització de mapes meteorològics i, com a dada d’entrada als models de predicció numèrica del temps. D’altra banda, cal dir que la sèrie climàtica de l’Observatori de Lleida serveix de referència per definir les característiques climatològiques de la zona del pla de Lleida.