El Govern aprova una inversió addicional per infrastructures a Catalunya per valor de més de 357 M€

06/06/2008

En compliment de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya


  • El Ministeri de Foment destinarà 250 M€ a la xarxa ferroviària convencional i de rodalies, i  107,57 M€  a carreteres.

El Consell de Ministres ha autoritzat la concessió d’un crèdit extraordinari, per valor de 357,57 milions d’euros, al Ministeri de Foment per la realització d’infrastructures a Catalunya, en compliment de la Llei Orgànica de Reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Amb aquesta dotació, addicional a la destinada pel Ministeri de Foment per Catalunya en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2008, el departament dirigit per Magdalena Álvarez subscriurà dos convenis de col•laboració per l’execució de les següents infrastructures en aquesta Comunitat Autònoma:

1. Conveni entre el Ministeri de Foment, l’Administrador d’Infrastructures Ferroviàries (Adif) i la Sociedad Estatal d’Infrastructures del Transport Terrestre (SEITT), que suposarà una inversió total en ferrocarrils de 250 milions d’euros per:

  • Modernització d’estaciones de rodalies i regionals de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya (125 M€).
  • Reposició i millora de línies de la xarxa convencional ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya (125 M€). 

2.Conveni de gestió directa entre l’Administració de l’Estat i SEITT, que suposarà una inversió total en carreteres de 107,57 milions d’euros: 

  • Connexió del cinturó litoral amb la C-32  (59,77 M€)
  • N-260, Variant de Guerri de la Sal   (27,83 M€)
  • Autovia A-2, Barcelona- Frontera Francesa: Tramo Medinyà-Orriols (19,97 M€)
     

Aquestes actuacions han estat acordades amb la Generalitat de Catalunya.

En compliment de l’Estatut

La Disposició Addicional Tercera de la Llei Orgànica de Reforma de l’Estatut de Autonomia de Catalunya estableix que l’Estat haurà d’invertir a Catalunya el percentatge que representa el PIB de Catalunya sobre el PIB nacional.

El passat 16 d’octubre de 2007, la Comissió Bilateral Generalitat-Estado va aprobar la metodologia a utilitzar per donar compliment a allò establert a l’Estatut. Aquesta metodologia ha posat de manifest la necessitat de realitzar inversions addicionals de l’Estat a Catalunya que, degut a la data de la seva aprovació, no van poder ser contemplades en l’elaboració dels Pressupostos de l’Estat pel 2008.

A efectes de poder ajustar les inversions, el Consell de Ministres va autoritzar, el passat 22 de febrer de 2008, l’aplicació del Fons de Contingència per la realització d’inversions a Catalunya per import de 517,84 milions d’euros, dels quals 357,57 es durien a terme a través del Ministeri de Foment.

La concessió del crèdit extraordinari, que ha autoritzat el Consell de Ministres, permet al Ministeri de Foment realitzar aquestes inversions addicionals a Catalunya.