El Govern i la Generalitat de Catalunya acorden cinc nous traspassos de funcions i serveis

rangel-salgado

29/07/2008

En el marc de la Comissió Mixta de Transferències


  • Tres d’aquests traspassos estan directament vinculats amb el desenvolupament del nou Estatut: les funciones i serveis en matèria d’ordenació i gestió del litoral, homologació de títols estrangers no universitaris i comunicacions electròniques 
  • A més, s’ha acordat l’ampliació de mitjans econòmics i materials en Justícia i obres hidràuliques (reutilització de l’afluent de la depuradora del Baix Llobregat)
  • Aquests traspassos suposen un cost efectiu de 3,8 milions d’euros, als que se sumen uns altres 6,66 que es lliuraran d’un sol cop per inversions en els nous jutjats creats l’any 2007


La ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, juntament amb al conseller d’Interior, Relaciones Institucionals i Participació, Joan Saura, ha presidit la Comissió Mixta de Transferències Administració de l’Estat-Generalitat de Catalunya, que ha acordat el traspàs de cinc nous serveis i funcions a la Generalitat en matèria d’ordenació i gestió del litoral, homologació i convalidació de títols estrangers en ensenyaments no universitaris, comunicacions electròniques, ampliació de mitjans materials i econòmics de l’Administració de Justícia i obres hidràuliques.

Aquests acords comporten el traspàs de 43 llocs de treball i un cost efectiu de 3.809.684,82 euros. En matèria d’Administració de Justícia s’ha aprovat també el lliurament, d’un sol cop, de 6.663.492,07 euros.

TRASPASSOS ACORDATS

Tres d’aquests traspassos –ordenació i gestió del litoral, homologació i convalidació de títols estrangers no universitaris i comunicacions electròniques- vinculats directament amb el desenvolupament del nou Estatut d’autonomia per a Catalunya, es van acordar en la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estado del 10 de gener passat. A més d’aquests traspassos, la Comissió Mixta de Transferències ha acordat altres dos: Ampliació de mitjans en matèria d’Administració de Justícia i en matèria d’obres hidràuliques, concretament la reutilització de l’afluent de la estació depuradora d’aigües residuals del Baix Llobregat.

• Ordenació i gestió del litoral. Aquest acord completa el marc estatutari en aquesta matèria, desprès del primer acord de la Comissió Mixta de Transferències del 13 de setembre de 2007. En la sessió d’avui s’ha acordat el traspàs de la resta de les funcions que resulten de l’article 149.3 de l’Estatut, relatives a la gestió de concessions sobre el domini públic marítim-terrestre, autoritzacions de servituds de pas i sancions. Per dur a terme la previsió de l’article 149.4 de l’Estatut, que fa referència a les obres d’interès general en el domini públic marítim-terrestre, es crea una comissió que farà efectiva la preceptiva participació de la Generalitat en aquest àmbit. Es traspassen 34 llocs de treball y el cost efectiu es de 1.770.344,90 euros. La data d’efectivitat del traspàs serà 1 d’octubre de 2009.

• Comunicacions electròniques. Amb aquest acord, que dóna compliment a allò establert en l’article 140.7 de l’Estatut, la Generalitat assumirà la gestió a Catalunya del registro d’instal·ladores i les actuacions administratives en matèria d’infrastructures comunes de telecomunicacions en edificis. L’acord compren el traspàs de funcions relatives a infrastructures comunes de telecomunicacions ubicades a Catalunya, com expedients d’aquest tipus d’instal•lacions, gestió de butlletins d’adaptació a la televisió digital terrestre o expedients sancionadors. L’acord també recull les fórmules de col·laboració amb l’Administració General de l’Estat (AGE) per al desenvolupament per part de la Generalitat de determinades funcions en la gestió dels usos radioelèctrics i les reclamacions d’usuaris i en matèria de radioafeccionats i banda ciutadana CB-27. Aquest traspàs comporta 4 llocs de treball i té un cost efectiu de 104.179,28 euros. La data d’efectivitat serà l’1 de novembre de 2008.

• Homologació i convalidació de títols i estudis estrangers en ensenyaments no universitaris. L’acord  permet a la Generalitat el ple exercici d’aquesta competència executiva, que es correspon amb l’establert en l’article 131.4 de l’Estatut. La Generalitat dictarà la resolució d’homologació i convalidació del títol estranger no universitari i emetrà la credencial corresponent que tindrà efectes en tot el territori nacional. Igualment es preveuen fórmules de cooperació amb el Ministeri d’Educació, Política Social i Esport per establir procediments d’accés a bases de dades i per homogeneïtzar i harmonitzar els criteris de homologació i convalidació. Aquest traspàs comporta 5 llocs de treball i té un cost efectiu de 210.102,44. La data d’efectivitat del traspàs serà l’1 de gener de 2009.

• Mitjans materials i econòmics al servei d’Administració de Justícia. Ampliació de mitjans, en concepte de finançament dels nous òrgans judicials posats en funcionament a l’abril de 2007 (jutjat de violència sobre la dona número 4 de Barcelona), juny  de 2007 (jutjat de violència sobre la dona número 1 de Tarragona) i desembre de 2007 (secció 21 de l’Audiència Provincial de Barcelona i jutjats de 1ª instància números 7 de Mataró, 7 de Lleida i 7 de Manresa, 7 de Rubí, 8 de Vilanova i la Geltrú, 5 de Sant Boi de Llobregat i 8 de El Vendrell, jutjats contenciòs-administratiu números 15, 16 i 17 de Barcelona i  34 de Girona i jutjats de violència sobre la dona números 1 de Badalona, 1 de Granollers, 1 de Mataró, 1 de Sabadell, 1 de San Feliu de Llobregat i 1 de Girona). El cost efectiu d’aquest traspàs s’eleva a 1.725.085,20 euros i es lliuraran d’un sol cop 6.663.492,07 euros per a despeses corrents i inversions.

 Ampliació dels béns patrimonials en matèria de obres hidràuliques. Se traspassen la titularitat dels béns integrants de les obres de reutilització de l’afluent de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Baix Llobregat. Un cop concloses les obres realitzades per la Societat Estatal Depuradora del Baix Llobregat, en col•laboració amb l’Agencia Catalana de l’Aigua, es procedeix al seu traspàs a la Generalitat de Catalunya.