Generalitat i Estat acorden inversions estatals en infraestructures per valor de 800,13 milions d’euros

foto reunio bilateral

24/02/2009

En una reunió celebrada avui a Barcelona


  • Els projectes acordats avui, més els 4.006 milions previstos en els Pressupostos Generals de l’Estat, sumen una inversió de 4.806,52 milions d’euros per a l’any 2009 a Catalunya
  • 453 milions corresponen a inversions del Ministeri de Foment en la millora de la xarxa ferroviària i de carreteres
  • 224 milions es destinaran a infraestructures vinculades al cicle de l’aigua i a regadius, 83,11 milions a I+D+i i 39,40 milioins a actuacions industrials
La Comissió Bilateral Generalitat-Estat, presidida pel conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, ha acordat avui un llistat de projectes per un import de 800,13 milions d'euros que l'Estat finançarà a Catalunya durant l'any 2009.

L'objectiu d'aquesta despesa addicional és complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut d'Autonomia, que diu que la inversió de l'Estat a Catalunya en infraestructures s'ha d'equiparar a la participació relativa del PIB català en relació amb el PIB brut estatal durant un període de 7 anys.

Els projectes acordats ascendiran a un import de 800,13 milions d'euros, i es desglossen de la següent manera:
 
 

MINISTERI DE FOMENT
 
A través del Ministeri de Foment s'invertiran 453 milions d'euros addicionals a allò previst en els PGE 2009. Aquesta quantitat addicional es destinarà a l'impuls de noves actuacions en els ferrocarrils i carreteres.

230 milions d'euros es destinaran a actuacions a la xarxa ferroviària. En concret, ADIF invertirà 170 milions en diferents actuacions de seguretat, instal·lacions logístiques, millora de les estacions i accessibilitat, entre d'altres. També es destinaran 60 milions a millorar les infraestructures, vies i instal·lacions dels línies convencionals.

Respecte a les actuacions de la Societat Estatal d'Inversions en Transport Terrestre (SEITTSA), per valor de 158 milions d'euros, s'ha acordat encomanar a la Subcomissió d'Infraestructures l'estudi de la seva possible instrumentació per a la seva execució directa per la Generalitat.

D'altra banda, es destinaran 63 milions a actuacions a carreteres, entre les quals destaquen les previstes en els trams Roselló-Almenar; Olesa de Montserrat-Viladecavalls, o La Cerdera-Variant d'Almacelles.

MINISTERI DE MEDI AMBIENT

El Ministeri de Medi Ambient invertirà a Catalunya 224,5 milions més dels inicialment previstos en els pressupostos d'aquest any. D'aquests, 199 milions d'euros es destinaran a actuacions relatives al cicle de l'aigua (programes de sanejament i qualitat de les aigües urbanes; ampliacions de les estacions depuradores d'aigües residuals de Gavà-Viladecans i Sant Feliu de Llobregat, etc).

Dins d'aquest àmbit destaca la inversió per al pla sectorial de proveïment d'aigua, que inclou la dessalinitzadora del Baix Llobregat i la connexió ITAM Tordera-ETAP Cardedeu. A més, s'invertiran 17 milions en regadius i més de 7 en la millora de camins.

MINISTERI DE CIÈNCIA I INNOVACIÓ

El Ministeri de Ciència i Innovació destinarà a Catalunya 83,1 milions addicionals per a inversions en R+D+I (20 milions) i per a la realització d'obres, equipaments i instal·lacions per a les universitats Pompeu Fabra (10 milions); Politècnica de Catalunya (11 milions); Universitat de Barcelona (13 milions); Rovira i Virgili (7'9 milions), etc. Els centres que es beneficiaran d'aquestes inversions desenvoluparan projectes de nanotecnologia, genòmica, investigació en nutrició i salut, etc.
MINISTERI D'INDÚSTRIA, COMERÇ I TURISME

Quant al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Catalunya rebrà una inversió addicional, com a conseqüència de l'aplicació de la Disposició Addicional Tercera, de 39,4 milions d'euros. Una part important d'aquesta inversió anirà destinada a la promoció comercial i la internacionalització de les empreses, a telecomunicacions (10 milions d'euros) i al Pla d'Actuacions de la TDT.

MEMBRES DE LA COMISSIÓ

A més del conseller Joan Saura i de la ministra Elena Salgado, també han assistit a la reunió el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer; la secretària del Govern, Laia Bonet i el delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, José Cuervo.

Per part de l'Estat, han assistit, entre d'altres, el secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Fernando Puig de la Bellacasa; la secretària d'Estat d'Infraestructures, Josefina Cruz; el secretari general de Pressupostos, Luis Espadas; la directora general de l'Aigua, Marta Morén; el director general de Desenvolupament Autonòmic, Enrique Gómez; el director general de Cooperació Autonòmica, Fernando Gurrea, i el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel.