El MARM invertirà més de 9 milions d'euros en les obres de regeneració de la zona costanera del Maresme (Barcelona)

El MARM invertirà més de 9 milions d'euros en les obres de regeneració de la zona costanera del Maresme (Barcelona)

21/04/2009

A causa del seu mal estat com a conseqüència dels últims temporals


  • Aquestes obres es localitzen als municipis de Cabrera de Mar, Caldes d'Estrac, Masnou, Montgat i Vilassar de Mar

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí ha aprovat la realització de les obres d'emergència per a la reparació dels danys ocasionats pels temporals esdevinguts a la costa del Maresme en els passats mesos de desembre i gener. Aquestes obres es localitzen als municipis de Cabrera de Mar, Caldes d'Estrac, Masnou, Montgat i Vilassar de Mar.

Les obres que es proposen per remeiar l'esdeveniment produït pel temporal del passat 26-27 de desembre a la província es detallen en les següents actuacions:

Obres a Cabrera de Mar: Construcció de 130 metres de passeig amb protecció d'escullera amb banqueta a cota -2 i repeu i treballant sota el nivell de l'aigua. Reconstrucció de 275 metres de passeig amb protecció d'escullera amb banqueta a cota -2 i repeu i treballant sota el nivell de l'aigua. Aportació de 200.000 m3 de sorra a la Platja de Cabrera. Reparació d'instal·lacions de serveis.

Obres a Caldes d'Estrac: Reparació de la caseta i les instal·lacions de la Creu Roja a la platja de Caldes d'Estrac.

Obres a Masnou-Montgat: Reconstrucció de 998 metres de passeig amb protecció d'escullera amb banqueta a cota -2 i repeu i treballant sota el nivell de l'aigua. Aportació de 200.000 m3 de sorra a la Platja de Mongat. Reparació d'instal·lacions de serveis.

Obres a Vilassar de Mar: Reconstrucció de 577 metres de passeig amb protecció d'escullera amb banqueta a cota -2 i repeu i treballant sota el nivell de l'aigua. Aportació de 100.000 m3 de sorra a la Platja de Vilassar. Reparació d'instal·lacions de serveis.

L'import total d'aquestes obres d'emergència als municipis del Maresme afectats puja a 9.068.922,87 euros atenent al següent desglossament per municipis:

 

Municipi
Import
Cabrera de Mar
2.736.398,47 €
Caldes d’Estrac
314.870,71 €
Masnou – Montgat
3.825.674,57 €
Vilassar de Mar
2.191.979,12 €
Total
9.068.922,87 €

Altres obres al municipi de Masnou:

D'altra banda, el MARM, excloent les obres d'emergència al municipi de Mansou, aquesta Direcció General té prevista l'execució del projecte de “Passarel·la de vianants en la riera d'Alella al Masnou”. L'obra va començar la seva execució el maig de 2007, però va ser sol·licitada la suspensió de l'obra al sobrevenir causes imprevistes que impossibilitaven realitzar el procés constructiu projectat. Per poder finalitzar l'obra s'ha redactat un projecte modificat que va ser aprovat tècnicament per aquesta Direcció General el setembre de 2008 i que està sent tramitat econòmicament.

DADES TÈCNIQUES

La regeneració d'aquest tipus de platges amb transport longitudinal de sediments sol admet dues alternatives bàsiques: l'alimentació completa i la rigidització total. L'alimentació completa consisteix a la reposició inicial de la sorra perduda al llarg dels anys, i en l'alimentació periòdica en capçalera del tram, de la sorra necessària per al manteniment de la platja per no rebre de manera natural la que rebia abans de la construcció dels ports.

Per la seva banda, la rigidització total consisteix a la construcció d'espigons o dics paral•lels a la costa per immobilitzar la sorra i en la reposició de la sorra necessària per reconstruir les platges. La segona d'aquestes alternatives té com avantatge la de no necessitar reposar periòdicament cap quantitat de sorra si les estructures s'han dissenyat correctament, la qual cosa és sens dubte un avantatge econòmica. Com desavantatge econòmica enfront de l'alimentació completa té el gran cost de les estructures i el necessitat de molta però sorra per a la reconstrucció inicial.

En el cas del Maresme l'anàlisi econòmica opta clarament per l'alimentació artificial completa, tenint en compte tots els costos inclosos els diferits en el temps. Uns altres avantatges clars a favor d'aquesta opció són la major salubritat per als usuaris de les platges i el menor impacte mediambiental, tant sobre els ecosistemes com sobre el paisatge.

Per descomptat, caben solucions intermèdies, construint estructures que retenen parcialment la sorra i alimentat la platja periòdicament amb una quantitat de sorra menor que la necessària sense cap estructura. Els avantatges, desavantatges i el cost d'aquestes solucions intermèdies sempre estan compreses entre les de les dues alternatives bàsiques: alimentació i rigidització.

Les obres d'emergència per a la recuperació de la costa del Maresme, formen part de la política del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, per recuperar el litoral espanyol col·laborant amb les comunitats autònomes i els ajuntaments de les zones afectades i portant a terme les actuacions necessàries per a la millora de la franja litoral respectant les característiques mediambientals i paisatgístiques de cada zona i facilitant l'ús i gaudi de la costa a tots els ciutadans.

 

Fotos