Foment i la Generalitat de Catalunya acorden el traspàs de rodalies

07/05/2009

Serà efectiu l’1 de gener de 2010.


  • La Comissió Bilateral desenvoluparà l’acord de transferència.
  • Una comissió mixta formada per Foment, Renfe i la Generalitat concretarà els aspectes específics del traspàs.
El traspàs dels serveis de rodalies de Barcelona serà efectiu el proper 1 de gener de 2010, segons l’acord assolit aquest matí entre el Ministre de Foment, José Blanco, i el President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.
 
Les competències que es materialitzaran amb aquest traspàs, previst a  l'Estatut de Catalunya, inclouen la regulació, planificació, gestió, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats, així com la potestat tarifària.

Conveni RENFE-Generalitat
 
Renfe i la Generalitat de Catalunya subscriuran un conveni en el qual s'establirà i concretarà la gestió i direcció de la competència que es transfereix.

Per al període comprès entre l'1 de gener al 31 de desembre de 2010, la Generalitat reemplaçarà a l'Administració General de l'Estat a l'actual Contracte Programa 2006-2010 que l'Estat té subscrit amb Renfe.

Es crearà una comissió mixta formada pel Ministeri de Foment, RENFE i la Generalitat amb l'objectiu de desenvolupar els diversos aspectes de la transferència dels serveis ferroviaris del nucli de rodalies de Barcelona.

Acord Adif-Generalitat

D'altra banda, Adif i la Generalitat de Catalunya subscriuran un acord marc per a la utilització de la infraestructura ferroviària de Rodalies de Barcelona, d'acord amb la Llei del Sector Ferroviari i tenint en compte també les necessitats dels serveis ferroviaris de mitjana i llarga distància.

L'Administració General de l'Estat aplicarà, en matèria de seguretat de la circulació, la normativa estatal sobre llicències d'empreses ferroviàries i els seus certificats de seguretat; personal ferroviari; material rodant; investigació d'accidents; reglament general de circulació i altres especificacions tècniques d'homologació i interoperabilitat dels diferents subsistemes.

Inversions a la xarxa de Rodalies

Les inversions a realitzar a la xarxa de Rodalies de Barcelona no són objecte del present traspàs. Es realitzaran d'acord amb l'estipulat en el Protocol subscrit en 2006 sobre actuacions en infraestructures ferroviàries a Catalunya, així com d'acord amb els plans que pugui establir el Ministeri de Foment, especialment, mitjançant el nou Pla de rodalies.