El Govern autoritza a Catalunya i Balears a participar a l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Territorial Pirineus-Mediterrània

05/06/2009

Consell de Ministres


  • Aquesta és la tercera AECT en la que participa Espanya, després de les de Galicia-Nord de Portugal i Duero-Douro
  • Aquestes noves figures són peces clau en la cooperació transfronterera, transnacional i interregional a la UE

El Consell de Ministres ha aprovat en la seva reunió d'avui, a proposta dels titulars de Política Territorial i Afers Estrangers i Cooperació, un acord pel qual s'autoritza la participació dels governs de Catalunya i Illes Balears en l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) Pirineus-Mediterrània, que formen al costat de les regions franceses de Llenguadoc-Roussillon i Midi-Pyrénées.

La nova AECT, que tindrà la seva seu a Tolosa, persegueix la col•laboració de les regions que la integren, entre d'altres, en projectes econòmics interregionals, d'innovació tecnològica, de desenvolupament del turisme, de preservació de l'entorn o d'accessibilitat.

Aquesta és la tercera AECT en la que participa Espanya, una vegada que el Govern va trasposar mitjançant Reial decret a la normativa espanyola el Reglament 1082/2006 del Parlament Europeu i del Consell que regula les agrupacions europees de cooperació territorial.
Les AECT tenen personalitat jurídica pròpia i persegueixen reforçar la cohesió econòmica i social a la Unió Europea mitjançant el desenvolupament d'iniciatives de cooperació territorial i es converteixen en motors de la cooperació transfronterera, transnacional i interregional a la UE.

L'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Galícia-Nord de Portugal va ser la primera a constituir-se, després de l'autorització atorgada el 27 de juny de 2008 pel Govern a la Xunta de Galícia per participar en aquesta agrupació al costat de Portugal.

La segona a formar-se va ser l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Duero-Douro. Una ordre del Ministeri d'Administracions Públiques va autoritzar el 7 de març de 2009 la participació en l'agrupació de 102 entitats locals de les províncies de Salamanca i Zamora, de l'Organisme Autònom D-Arribis i de l'Associació de Municipis per a la Cooperació i el Desenvolupament.

AUTORITZACIÓ I REQUISITS

El Reial decret, que determina el procediment d'autorització a les entitats espanyoles que desitgin participar en una agrupació europea de cooperació territorial, estableix que el Consell de Ministres serà el competent per autoritzar la participació en una AECT quan un dels integrants sigui un Estat, un òrgan de l'Administració General de l'Estat o una o diverses comunitats autònomes. La resta d'autoritzacions correspondrà al Ministeri de Política Territorial.

Les AECT van ser creades pel Reglament 1082/2006 del Parlament Europeu i del Consell amb l'objectiu de reforçar la cohesió econòmica i social a la Unió Europea mitjançant el desenvolupament d'iniciatives de cooperació territorial, ja siguin cofinançades per la UE o costejades pels Estats membres o per les seves autoritats regionals o locals.

Poden formar part d'una agrupació europea de cooperació territorial els Estats membres, les comunitats autònomes, les entitats locals i els organismes de dret públic. Per a la seva constitució caldrà que les entitats promotores pertanyin, almenys, a dos Estats membres de la UE.