Zapatero inaugura demà la nova Terminal T-1 de l'Aeroport de Barcelona

Zapatero inaugura demà la nova Terminal T-1 de l'Aeroport de Barcelona

15/06/2009

La posada en marxa de la T-1 suposa la creació de 3.000 nous llocs de treball directes


  • Ha suposat una inversió de 1.258 milions d'euros
  • L'aeroport tindrà capacitat per a assolir els 50 milions de passatgers anuals i les 90 operacions a l'hora, amb la nova terminal.
  • La T-1 té una superfície de 544.066 m2, fet que suposa multiplicar per quatre la superfície actual de l'aeroport.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, companyat pel ministre de Foment, José Blanco, inaugura demà la terminal T1 de l'Aeroport de Barcelona. Amb la nova nstalación, dissenyada per l'arquitecte Ricardo Bofill, l'aeroport tindrà capacitat per a assolir els 50 milions de passatgers anuals i realitzar fins a 90 operacions a l'hora.

La nova infraestructura, en la que el Ministeri de Foment, a través d'Aena, ha invertit un total de 1.258 milions d'euros -incloent els últims sistemes tecnològics i altres sistemes associats- està organitzada en tres elements:

> Edifici processador que allotja la facturació, la recollida d'equipatges i la zona comercial.
> D
os dic laterals i un central que estan destinats a l'embarcament de passatgers.
> V
estíbul intermodal en el que conflueixen els diferents mitjans de transport.

Edifici funcional

La nova terminal es descobreix com una de les obres de referència de la ciutat comtal, un espai modern i pràctic que satisfarà les necessitats de passatgers i companyies, consolidant-se a la cap de l'espai mediterrani i del sud d'Europa.

Està dissenyada com centre de distribució i connexió de vols, així com un gran centre de serveis, concebuda amb un sostre únic, on l'amplitud, la llum i la seva funcionalitat són les grans protagonistes.

Les noves instal·lacions s'adapten completament al marc legislatiu sobre accessibilitat, posant especial cura en les persones discapacitades, tant en l'urbanisme com en l'edificació, el transport i la comunicació.

Un aeroport amb capacitat per a 50 milions de passatgers a l'any
Amb una superfície de 544.066 m2, la T-1 té una capacitat prevista per absorbir més de 30 milions de passatgers a l'any. Sumant la capacitat de les dues terminals (T1 i T2), l'Aeroport de Barcelona podrà arribar a moure més de 50 milions de passatgers anuals i gaudirà d'una capacitat de 90 operacions/hora. Així mateix tindrà 74 places d'estacionament d'aeronaus.

Entre les característiques de la nova infraestructura cal assenyalar també les següents:
>
101 portes d'embarcament; 43 fingers -ampliables a 50-; 66taulells de facturació; i 52 màquines d'acte-checking.
>
El Sistema Automàtic de Tractament d'Equipatges (SATE), que facilita el trasllat de maletes garantint la lliura i classificació de l'equipatge en el temps adequat (s'estima que sigui de 6 minuts). El SATE permet processar 8.000 equipatges a l'hora i compta amb 24,4 quilòmetres de cintes transportadores i 4.000 unitats de safates transportadores.


Creació de 3.000 nous llocs de treball

Engegar la T1 comporta a més la creació de 3.000 nous llocs de treball directes, augmentant en un 20% la xifra de 15.000 treballadors que hi ha actualment. A aquestes ocupacions s'han de sumar les que es crearan els pròxims anys i que representaran 40.000 llocs de treball directes i indirectes, confirmant així el compromís del Ministeri de Foment i per tant, del Govern d'Espanya per la creació de llocs de treball.


Infraestructures associades

La posada en servei de la T-1, suposarà també la posada en marxa d'altres infraestructures associades com un nou aparcament intel·ligent de 12.000 places, inclòs un pàrquing de llarga estada.

Així mateix, la construcció de la terminal ha comportat la creació de nous vials d'accés des de de la C-31, així com la carretera d'unió entre els terminals T1 i T2.