Presentació de la embarcació “Salvamar Mintaka” i l’helicòpter “Helimer” de Salvament Marítim a Barcelona

autoritats davant helimer

08/07/2009

També s’han lliurat els fulletons de la Campanya de Seguretat en la Nàutica d’Esbarjo – Estiu 2009.


  • • La incorporació d’aquestes unitats s’emmarca dins del Pla Nacional de Salvament (PNS) 2006-2009, la dotació del qual ascendeix a 1.023 M€.
  • • Des de l’any 2004, Foment ha incrementat molt significativament les unitats marítimes, aèries i terrestres a Catalunya.

El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, i el Secretari general de Transports del Ministeri de Foment, José Luis Cachafeiro, han presentat aquest matí en el Port de Barcelona, l'embarcació d'intervenció ràpida “Salvamar Mintaka”, que té base a Barcelona, i l'helicòpter “Helimer”, que s'ha destinat a una base de nova creació a Reus.

La incorporació d'aquestes unitats a la flota de Salvament Marítim s'emmarca dins del Pla Nacional de Salvament (PNS) 2006-2009, la  dotació econòmica del qual ascendeix a 1.023 M€, i suposa multiplicar per 6,6 les inversions del Pla anterior (564%). Dels 515,7 milions d'euros que el Pla destina a inversions, el 80% ja està executat o compromès. Uns altres 507 milions, es destinen a operacions i manteniment dels mitjans.

A l'acte celebrat aquest matí també s'ha presentat la Campanya de Seguretat en la Nàutica d'Esbarjo - Estiu 2009 amb què el Ministeri de Foment cerca reforçar la cultura de prevenció i la seguretat gràcies a la informació, conscienciació i sensibilització dels ciutadans davant els riscos potencials del mar.

A l'acte també han assistit el Director General de la Marina Mercant i President de la Societat de Salvament i Seguretat Marítima, Felipe Martínez; la Directora de Salvament Marítim, Pilar Tejo; el President de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Jordi Valls; el Capità Marítim de Barcelona, Javier Valencia; i el Cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim a Barcelona, Jaime Zaragoza.

Increment de mitjans

El Mediterrani nord compte avui, gràcies al PNS 2006-2009, amb mitjans de què abans es faltava, com l'helicòpter “Helimer 203”, que es presenta avui, la base estratègica de lluita contra la contaminació de Castelló, el vaixell de salvament “Punta Més gran”, així com el gran vaixell polivalent de lluita contra la contaminació “Clara Campoamor” i l'avió “Isabel de Villena”, que cobreixen tota la façana mediterrània. A més, a Catalunya, s'han reemplaçat per embarcacions noves les salvamars del Port de La Selva (“Salvamar Alnilám”), la de Barcelona (“Salvamar Mintaka”) i es va incorporar una addicional a Roses (“Salvamar Cástor”).

La “Salvamar Mintaka”

Aquesta unitat, de nova construcció i amb base a Barcelona, substitueix a l'anteriorment existent en aquest port, millorant les seves capacitats.

En el marc del PNS 2006-2009, Salvament Marítim ha incrementat fins a les 55 unitats la seva flota d'embarcacions ràpides, denominades “Salvamares”, que el 2004 estava composta per 40 embarcacions. En disposar de 55 “Salvamars”, la Societat té capacitat per comptar amb una embarcació d'aquest tipus en qualsevol punt del mar dins de les 15 milles des de la costa espanyola en un màxim de 75 minuts.

La “Salvamar Mintaka” disposa de novetats de disseny que la converteixen en especialment apta per donar resposta a emergències i incidències en la mar, com a remolcs, assistències tècniques, recollida d'objectes perillosos per a la navegació, transport de personal especialitzat, etc.

La nova “Salvamar” és una embarcació d'alta velocitat, gran maniobrabilitat i poc calat, apropiada per actuar en circumstàncies en que la rapidesa de resposta juga un paper fonamental. Aquest tipus d'unitat protagonitza la més gran part de les emergències ateses pel servei de Salvament Marítim gràcies a la seva ràpida resposta i versatilitat.

Té 21,19 metres d'eslora, 5,50 de màniga, compta amb una velocitat punta de 38 nusos i 400 milles nàutiques d'autonomia. Els seus dos motors són de 1.044 kW (1.400 Cv), té un desplaçament a mitjana càrrega de 32,5 tones i una potència de tir a punt fix de 5 tones.

Helicòpter “Helimer”

Salvament Marítim va crear el 2008 una nova base a Reus per albergar a l'helicòpter “Helimer”. És la primera vegada que Salvament Marítim compta amb un helicòpter en la comunitat catalana.

Des de l'any 2004, Foment ha incrementat molt significativament la flota d'helicòpters de Salvament Marítim a tot Espanya, que ha passat de 5 a 10 unitats avui dia.

En el marc del PNS 2006-2009, el Ministeri de Foment està dotant a la Societat de Salvament i Seguretat Marítima de 8 helicòpters de nova construcció del model AW139. El PNS 06-09 estableix que la configuració de mitjans aeris serà de 10 helicòpters: 8 en propietat i 2 noliejats.

S'han incrementat les tripulacions dels helicòpters per a la seva permanència contínua en les bases i la consegüent reducció del temps de resposta.

Característiques d'AgustaWestland AW139

L'AgustaWestland AW139 és un helicòpter mitjà, biturbina, condició fonamental per actuar en l'entorn marí, amb una espaiosa cabina que ocupa un volum de 8 m3 amb una altura d'1,42 metres, cosa que permet desplaçaments en l'interior. Amb dos pilots, té capacitat per transportar 15 passatgers asseguts.

L'AW139, amb el seu rotor de 5 pales, presenta una velocitat de creuer de 306 quilòmetres/hora, cosa que li permet arribar ràpidament a la zona on s'ha produït el sinistre.

Està preparat per a vols en gairebé qualsevol situació, incloent vols nocturns i en condicions meteorològiques adverses. A més dels sistemes habituals en aquest tipus d'aeronaus, compta amb un radar d'exploració per a detecció d'objectes a distàncies mitges i el sistema FLIR que permet l'obtenció d'imatges tèrmiques i facilita la localització de persones i objectes mitjançant la utilització de l'espectre infraroig.

També compta amb un pilot automàtic (4-axis digital AFCS) i un sistema per a vol estacionari en automàtic, amb maneres SAR, cosa que facilita l'actuació en operacions de recuperació de persones des de l'aigua o des de la coberta d'un vaixell en gairebé qualsevol situació del mar.

> Fotos