El Govern destina 15 M€ a la reparació d'un talús de l'Autovia A-2 a Montmaneu-La Panadella (Barcelona)

18/09/2009

  • El Ministeri de Foment realitza des del mes d'abril els treballs necessaris per a la seva estabilització.
  • Actualment, l'actuació afecta a un dels 3 carrils de la calçada sentit Lleida.

El Consell de Ministres ha pres nota de les actuacions d'emergència necessària per a l'estabilització i consolidació del talús de l'Autovia A-2 situat en la calçada esquerra a l'altura del punt quilomètric (p.k.) 535,5 a Montmaneu-La Panadella (Barcelona). El pressupost benvolgut de les obres ascendeix a 15.109.718,21 euros.

Al començament d'abril d'aquest any es van detectar diferents anomalies en el talús, provocades probablement per la intensitat de les pluges esdevingudes durant la passada tardor i hivern. Amb l'objectiu de preservar la seguretat dels usuaris de la carretera, el Ministeri de Foment va prendre la decisió de procedir al tall de trànsit de la calçada sentit Lleida, així com a la realització de les actuacions necessàries per a la immediata estabilització del talús, mitjançant el procediment d'emergència, cosa que requereix l'aprovació posterior del Consell de Ministres.

Després dels estudis i anàlisis desenvolupades pel Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX), es va estimar necessari emprendre les següents actuacions:

  • Traslladar el perfil d'excavació 40 metres cap a endarrere de manera que s'elimini el terreny lliscat i trencat. Els talussos d'excavació definits per a cada nivell seran iguals als existents. Per a les bermas s'ha considerat una amplada de, almenys, 6 metres.
  • Retirada de tots els elements de sustentació del talús, (malles, cables i bulones) amb seguretat i de forma seqüencial.
  • Reconstrucció dels elements funcionals de l'A-2 deteriorats per l'empenta del terreny, prèvia demolició dels actuals, que es troben en mal estat, com ara la barrera New Jersei de la mitjana, ferm, cuneta i drenatge (col·lector, pous, etc...)
  • La reparació del ferm en l'antiga carretera N-lIa que patirà una més gran intensitat de trànsit durant les obres.

Avui dia, els treballs es troben en marxa, afectant un dels 3 carrils de la calçada sentit Lleida.