José Blanco i Jordi Hereu signen el conveni per a la restauració de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau de Barcelona

ministre i alcalde

22/09/2009

Amb càrrec a l'1% Cultural


  • El Ministeri de Foment destinarà a prop d'un milió d'euros a les obres de restauració de les façanes sud-oest i sud-est del Pavelló de l'Administració

El ministre de Foment, José Blanco, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han signat avui en Barcelona el conveni de col•laboració per al finançament de les obres de restauració de les façanes sud-oest i sud-est del Pavelló de l'Administració de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.

En virtut d'aquest conveni, el Ministeri de Foment destinarà 953.994,46 euros a aquestes actuacions amb càrrec a l'1% Cultural.

L'objectiu del projecte és restaurar els diferents materials, elements i sistemes constructius que componen la façana sud-oest i sud-est del Pavelló de l'Administració. Així, es milloraran i augmentaran els nivells d'impermeabilització, estanquitat i aïllament i es recuperarà la imatge originalment projectada. Així mateix, es garantirà la seguretat, evitant riscos de despreniment d'elements decoratius a la via pública.

Després de la signatura de l'acord, el ministre de Foment i l'alcalde de Barcelona han supervisat les obres de restauració que ja s'estan duent a terme en aquestes instal·lacions.

El procés de transformació d'aquest recinte històric cobra ara un nou impuls, especialment després que hagin estat traslladades al nou hospital la totalitat de les instal·lacions sanitàries. La setmana passada es van completar els trasllats de Sales d'operacions i d'Urgències.

Recinte històric de Sant Pau

El recinte hospitalari de Sant Pau, projectat al final del segle XIX per l'arquitecte modernista Domenech i Montaner i cuyas obres van començar en 1905, ocupa 9 hectàrees i 60.000 metres quadrats construïts repartits en 17 pavellons ubicats al centre de Barcelona. Declarat Patrimoni Mundial, és un dels exemples més importants del modernisme català.

El Pavelló de l'Administració forma part d'aquest conjunt arquitectònic que va ser concebut com una ciutat amb carrers, jardins, edificis i un quilòmetre de túnels que connecten tots els pavellons. Es situa en la cantonada sud del recinte i fa d'accés a l'eix que, en diagonal, organitza i disposa totes les edificacions de l'Hospital.

L'edifici, de 1.403 metres quadrats d'ocupació en planta i gairebé simètric, té el seu accés per la part central, sota la Torre del Rellotge i té dues ales laterals, de menor altura, situades a aquest i oest i que arriben fins al límit del solar, fent de recepció i delimitant l'espai públic del sector d'accessos generals.

1% Cultural

El Ministeri de Foment destina l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material (exclosos impostos, despeses generals i benefici industrial) de totes les obres que superin els 600.000 euros.

Els projectes, presentats per les entitats locals, són aprovats en la Comissió Mixta de l'1% Cultural, en què participen els Ministeris de Foment i de Cultura.