La ministra d'Habitatge presenta el VII Catàleg i l'Exposició de Bones Pràctiques reconegudes per l'ONU que inclouen dos programes a Catalunya

La ministra d'Habitatge presenta el VII Catàleg i l'Exposició de Bones Pràctiques reconegudes per l'ONU que inclouen dos programes a Catalunya

30/09/2009

VII Concurs Internacional de Bones Pràctiques per Millorar les Condicions de Vida


  • Beatriz Corredor anuncia la creació el 2010 d'un Observatori de la Vulnerabilitat Urbana a Espanta
  • El ‘Projecte d'Habitatge Social compartit d'Un Sol Món i Provivienda’ i el ‘Pla Integral de Sostenibilitat de Santa Coloma de Gramanet’ reben la qualificació de Good en el concurs
  • El Ministeri de L'Habitatge obre la convocatòria del VIII Concurs de Bones Pràctiques

La ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, ha presentat avui el VII Catàleg espanyol i l'Exposició de Bones Pràctiques del VII Concurs Internacional de Bones Pràctiques per Millorar les Condicions de Vida organitzat pel Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans (UN-Habitat).

La ministra ha destacat “l'alt nivell de les aportacions espanyoles al coneixement comú i a la cerca de solucions per als problemes plantejats en les nostres ciutats i entorns urbans”. En aquest sentit, ha subratllat que “la prioritat del Ministeri és la rehabilitació i la renovació urbana integral, així com el desenvolupament de les polítiques urbanes integrades, que prestin atenció especial a aquelles zones més desafavorides. Existeix, per tant, una gran coincidència entre els objectius de Nacions Unides i els del Ministeri”.

“Aquest compromís - ha detallat la ministra - impregna totes les nostres actuacions” entre les quals ha citat, el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació, que té en compte 470.000 rehabilitacions, el Codi Tècnic de l'Edificació, la futura Llei d'Economia Sostenible o la celebració a Espanya i per primera vegada fora dels Estats Units del Solar Decathlon Europe, competició entre Universitats de tot el món per al disseny d'habitatges energèticament autosuficients.

Corredor ha fet especial hincapié en que “la presidència espanyola de la UE promocionarà els dos objectius fonamentals de la Carta de Leipzig: la sostenibilitat de les ciutats i l'especial atenció als barris desafavorits per assolir nivells adequats de protecció social”.

En aquest context ha anunciat “la presentació, en el primer semestre de 2010, de l'Observatori de la Vulnerabilitat Urbana a Espanya, cuya novetat i interès semblen indubtables per a la posada en marxa d'actuacions eficaces que, sobre la base d'ajudes nacionals i internacionals, ens permetin remodelar els barris en crisi de les nostres ciutats”.

Reconeixement Internacional de les Bones Pràctiques espanyoles

Les 37 Bones Pràctiques presentades pel nostre país al VII Concurs Internacional van obtenir algun tipus de reconeixement, havent aconseguit La Xarxa de Ciutats pel Clima, presentada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies un dels 12 màxims guardons. A més 8 casos van destacar com a Best i la resta va obtenir la qualificació Good.

Aquest concurs biennal que patrocina la Municipalitat de Dubayy (Unió dels Emirats Àrabs), escull, concedint-los el guardó Award o les categories Best o Good, les millors pràctiques desenvolupades en matèria d'urbanisme per millorar les condicions de vida dels seus habitants ja sigui treballant sobre aspectes com el transport i l'accessibilitat, l'habitatge, la gestió dels recursos naturals o la lluita contra l'exclusió social, entre altres aspectes.

Dues Bones Pràctiques reconegudes per l'ONU a Catalunya

Dos de les Bones Pràctiques remeses pel Comitè Habitat espanyol al concurs internacional, es troben a Catalunya, i ambdues han rebut la qualificació Good.

La primera d'elles és el Projecte Habitatge Social Compartida de la fundació Un Sol Món i l'associació Prohabitatge a Barcelona, Terrasa, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Badalona i Sabadell. Entre els objectius plantejats destaquen afavorir l'accés a un allotjament adequat a persones en situació de vulnerabilitat oferint una xarxa d'allotjaments a través de la fórmula de compartir habitatges de lloguer de propietaris particulars

La segona Bona Practica reconeguda és el Pla Integral de Sostenibilitat i Lluita contra el Canvi Climàtic de Santa Coloma de Gramenet. L'objectiu de la mateixa era la planificació d'una política pública que integri les diferents dimensions d'acció mediambiental en la lluita contra el canvi climàtic. Entre els resultats presentats al concurs destaquen un augment del 40% d'espais verds, una reducció del 50% en el consum energètic en la il·luminació pública o un estalvi anual de 240.000 m3de aigua potable.

Impuls espanyol al desenvolupament sostenible

L'Exposició del VII Concurs de Bones Pràctiques es compon de 40 panells en què es recull informació detallada de les Bones Pràctiques espanyoles seleccionades. La publicació que acompanya aquesta exposició a més de replicar els panells, inclou articles sobre la metodologia utilitzada i articles d'experts que han avaluat els casos. A més, el Ministeri publica un Catàleg, editat en format digital, com un CD interactiu, que conté informació detallada de tot el procés.

L'Exposició recorrerà 9 localitats en els propers mesos i en tots els destins s'organitzaran jornades tècniques en què el Ministeri participa per tal de transferir el coneixement adquirit en el desenvolupament de les bones pràctiques .

VIII Concurs Internacional
 
Beatriz Corredor, així mateix, ha presentat la convocatòria del VIII Concurs Internacional Dubayy 2010 amb el següent calendari previst:

18 de desembre: recepció de casos
15 de març: el Comitè Habitat Espanyol aprova la selecció de Bones Pràctiques espanyoles que s'envia al Concurs Internacional
Juny 2010: Avaluació per part del Comitè Assessor Tècnic Internacional
Juliol 2010: Definició dels 12 premis Award.

El Concurs Internacional de Bones Pràctiques per Millorar les Condicions de Vida forma part del programa de Bones Pràctiques i Lideratge Local creat pel Centre de Nacions Unides per als Assentaments Humans (UN-Habitat). El programa té com a objectiu promoure polítiques i estratègies efectives per al desenvolupament sostenible, mitjançant la transmissió, a escala internacional, d'informació i coneixements sobre experiències i solucions d'eficàcia provada.

Com Secretariat permanent del Comitè Habitat espanyol, el Ministeri de L'Habitatge impulsa la participació de Bones Pràctiques espanyoles coordinant la selecció i enviament de què compleixen els requisits establerts per Nacions Unides.