Conferència "La política de proximitat. De la burocràcia a la governança", pronunciada per Joan Rangel a Nueva Economia Fòrum

Joan Rangel

06/10/2009

Paraules de Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, en la seva intervenció a l'esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, que ha tingut lloc avui a l'Hotel Avenida Palace de Barcelona

El 4 de maig de 2004, quan vaig prendre possessió del càrrec de Delegat del Govern a Catalunya vaig prendre un compromís de servei amb els ciutadans i les ciutadanes, amb la voluntat de convertir la Delegació en una institució més pròxima a la societat catalana i treballar per a unes polítiques més justes i uns serveis públics més eficaços. 

La llei determina a la Delegacion del Govern les funcions de representació del govern d’Espanya davant de la societat catalana i de coordinació amb el govern de la Generalitat de Catalunya i amb el món local. I jo hi afegeixo, com a responsabilitat pròpia i amb dedicació prioritària, l’impuls de l’acció del govern d’Espanya a Catalunya i fer-ho des de la proximitat i amb diàleg institucional i amb la societat.
 
A l’arribar a la Delegació varem trobar una administració descapitalizada, desorganitzada i desmotivada, i amb alguns punt crítics: estrangeria i seguretat. És per això que engeguem un procés de canvi a l’organització: amb especialització, nous comandaments, objectius estratègics i mecanització de processos.
 
Segurament queda molt per fer però també es cert que hem avançat molt. I en aquest sentit ha resultat, i resulta, clau el paper dels subdelegats i subdelegades en el procés de reforma i de millora.
 
N’és exemple estrangeria. Amb pocs anys, hem pogut passar de les llargues cues a la cita prèvia, a funcionaris especialitzats i a noves instal·lacions.
 
I en són diversos els exemples d’àmbits d’èxit en la reforma i la millora dels serveis:
 
1-Estrangeria: noves instal·lacions al carrer Múrcia i al Passeig de Sant Joan de Barcelona. Més de 400.000 expedients resolts peticions a l’any. En els 3 primers trimestes de l’any hem expedit gaire bé 200.000 documents a ciutadans estrangers.
 
2-DNI-e: com aposta per l’administració electrònica del país i amb 1.600.000 de DNI-e emesos a Catalunya
 
3-La millora dels punts d’inspecció fronterera en sanitat exterior: amb noves instal·lacions. més personal i amb ampliació d’horaris d’atenció al públic. En els tres primers trimestres de 2009 hem inspeccionat 47 milions de quilos d’aliments d’origen animal procedents de gaire bé 30 països, 650 milions de quilos de productes d’origen vegetal. S’han exportat a través d’aquests punts d’inspecció més de 370 milions de quilos de productes, majoritàriament medicaments i matèries primeres, i s’han importat 650.000 quilos majoriàment d’oli i cereals.
 
4-Des de l’àrea de farmàcia, on es verifiquen les garanties sanitàries del comerç exterior de medicaments i productes sanitaris, durant l’any 2008 s’ha revistat la importació de 1.300.000 quilos de medicaments i l’exportació de 3.300.000 quilos.
 
5-Anualment, es realitzen unes 20.000 analítiques de droga decomisada al nostre laboratori territorial i s’han administrat més de 7.000 vacunes al Centre de Vacunacions Internacional en el darrer any
 
6-Es gestionen els pagaments del subsidi de desocupació.
 
7-Nou paper dels forces de seguretat de l’estat. Policia i guàrdia civil com a cossos especialitzats contra delinqüència organitzada, internacional. Responsables de documentació i de la lluita contra el terrorisme. I en coordinació amb mossos i altres policies.
 
8-Resituació de serveis de l’estat en les xarxes públiques de Catalunya, com és el cas de l’Hospital Clínic de Barcelona.
 
9-Impuls a les infraestructures i les inversions de l’estat a Catalunya. 
  • En matèria de carreteres.     
1.649 quilometres de carreteres. Autopistes. Autovies i carreteres convencionals. 
Més de cent milions d’euros licitats durant el període  de gener a juny del 2009.     
  • De millora i traspàs de la xarxa de rodalies. 
Amb un pla de rodalies 2008 – 2015, amb un import    de quatre mil milions. Modernització de les estacions i de la infraestructura.
 
      Amb un canvi notable: l’atenció i informació prèvia a    l’usuari
 
Acord pel traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya a partir del primer de gener del 2010.
 
Amb acords locals per la integració urbana del ferrocarril a diferents municipis catalans (com Sant Feliu de Llobregat o Sitges) 
  • L’Alta Velocitat. 
Línia d’alta velocitat del servei Barcelona – Madrid amb més de cinc  milions de viatgers, en un any de       funcionament.
 
La inversió en alta velocitat continua amb la línea cap a la frontera amb França, amb una inversió prevista més 4.600 milions d’euros.
 
I amb un solució al finançament de l’estació de la Sagrera de Barcelona amb una inversió de 700 milions d’euros.  
  • T1 de l’Aeroport del Prat. 
1.258 milions d’euros per a una nova terminal i que ha entrat en servei de manera esglaonada. Amb més de 25.000 vols operats i amb tres milions de passatgers.
           
10-Inversions en innovació a Catalunya. 
  • Sincrotró Alba. 
Amb un aportació del Ministeri de Ciència i Innovació de més de 81 milions d’euros. 
  • Supercomputador.     
11-L’exemple del FEIL 2009, com a programa “federal” que ajuda a les inversions dels ajuntaments i crea ocupació.
 
Projecte de futur
 
És important que l’Estat camini cap a un model definit per una gestió en xarxa, basat en els valors de proximitat i la cooperació política i institucional entre administracions, i s’ha d’oblidar el model de gestió basat en la jerarquia i en la dinàmica centre-perifèria.
 
Cal que la política s’implementi i arribi a la societat i als ciutadans, finalistes últims de les polítiques. I per això, calen polítiques sòlides i gestors eficients. Aconseguint un administració àgil, eficaç i eficient s’assolirà també el desig de proximitat.

> Fotos

> Audio

> Vídeo