Autoritzada la licitació de tres projectes ambientals en el Delta de l'Ebre, per un valor total de gairebé 34 milions d'euros

08/10/2009

Consell d'administració d'ACUAMED


El consell d'administració de la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, ha autoritzat la licitació de tres projectes ambientals en el Delta de l'Ebre, a la província de Tarragona, per valor global de gairebé 34 milions d'euros.

En concret, es tracta de la construcció d'una guarda costanera i aiguamolls de decantació, cuyo pressupost màxim de licitació serà de 16,4 milions d'euros; de la implantació de xarxes d'indicadors ambientals, per un valor màxim de 13,3 milions, i del condicionament de canalitzacions de reg per a l'aportació d'excedents a les dues badies, per un munto de 4,1 milions d'euros.

Aquestes obres estan incloses en l'actuació urgent “Programa de qualitat de les aigües del Delta de l'Ebre. Alimentació de les badies amb aigua dolça dels canals de reg, 1a fase”.

Així, la primera d'aquestes obres té com a objectiu millorar la qualitat de les aigües procedents dels camps de cultiu, prèviament al seu abocament en les badies, mitjançant la construcció d'aiguamolls en què tinguin lloc els processos físics, químics i biòtics necessaris per obtenir una qualitat d'abocament adequada.

Per fer-ho, l'actuació té en compte la construcció de dos aiguamolls de flux superficial, un en l'hemidelta nord, denominat aiguamoll “Illa del Mar”, i un altre en l'hemidelta sud, denominat aiguamoll “L'Embut”, que permetin que l'aigua procedent dels camps de cultiu que passi per ells millori la seva qualitat, abans del seu desguàs en les badies.

El pressupost màxim de licitació d'aquesta actuació és de 16,4 milions d'euros (més IVA).

La segona de les infraestructures que serà licitada és la implantació de xarxes d'indicadors ambientals, cuya finalitat és la de conèixer la magnitud, extensió i freqüència dels problemes existents, així com l'estat de conservació dels ecosistemes del Delta, que permetin tenir un coneixement precís per a la presa de mesures per tal de millorar la situació d'aquestes zones. L'àmbit actuació inclou el tram final del riu Ebre (des de Sástago fins a la desembocadura) i el Delta de l'Ebre. En aquest cas, el pressupost màxim és de 13,3 milions d'euros.

Finalment, el Consell també ha donat llum verda a la propera licitació del condicionament de canalitzacions de reg per a l'aportació d'excedents a les dues badies, per un total de 4,1 milions d'euros. La necessitat d'estaactuación sorgeix pel fet que els cabals de la concessió dels canalesdel Ebre, destinats en principi al reg de les grans extensions destinades a la producció d'arròs, no arriben a les badies en un dels moments de l'any més crítics des del punt de vista de necessitat d'aigua dolç com és l'estiu.

La finalitat de l'actuació és la construcció de noves infraestructures, com a canals i comportes així com restauració d'algunes ja existents, que permetin l'aportació d'aigua dolç dels canals de reg directament a les badies.