Ciència i Innovació ha destinat 55,4M€ al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida

Ciència i Innovació ha destinat 55,4M€ al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida

26/10/2009

Les seves alteses reals els Prínceps d'Astúries i Girona inauguren les instal•lacions del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de LLEIDA (PCiTAL) acompanyats de la Ministra de Ciència i Innovació


  • El 2009 el Ministeri de Ciència i Innovació ha destinat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) 12,3M€ a través de les diferents convocatòries d'ajudes a Parcs Científics i Tecnològics
  • En total, per als Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, el MICINN ha destinat el 2009, 87,7M€
  • Els Parcs Científics i Tecnològics juguen un paper crucial en la transferència de coneixement al sector empresarial industrial
  • L'ajuda destinada al PCiTAL per part del MICINN, reflecteix la importància de que els sectors tradicionals apostin també per la innovació, com ho fa l'agroalimentari
  • El Ministeri de Ciència i Innovació ha compromès per a aquest any una inversió de 442M€ per a Parcs Científics i Tecnològics per via competitiva

Les seves alteses reals els Prínceps d'Astúries i Girona han inaugurat aquest matí les instal·lacions del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de LLEIDA (PCiTAL), on han estat acompanyats per la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el delegat de Govern de Catalunya, Joan Rangel, l'alcalde de la ciutat, Ángel Ros, i el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, entre altres autoritats.

Aquesta inauguració coincideix amb l'aposta que el Ministeri de Ciència i Innovació està fent pels Parcs Científics i Tecnològics, que juguen un paper crucial en la transferència de coneixement al sector empresarial industrial, i són, a més, un actiu focus de noves empreses de base tecnològica i, per tot això, un dels agents promotors més rellevants del canvi de model productiu a Espanya.

En aquest sentit, el PCiTAL, que neix amb la voluntat de convertir-se en una de les principals plataformes científiques i tecnològiques en l'àmbit agroalimentari, ha rebut des de l'any 2005 del Ministeri de Ciència i Innovació, 55,3M€ en forma de crèdit i 125.000€ en forma de subvenció, a través de les diferents convocatòries d'ajudes a Parcs Científics i Tecnològics (ACTEPARQ, Investigació Col•laborativa en parcs, etc).

En total, el Ministeri de Ciència i Innovació ha destinat el 2009 als Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, 87,7M€ en forma de crèdits i subvencions, a través d'aquestes convocatòries. Dels quals, 12,3M€ ha estat destinats al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

L'ajuda destinada al PCiTAL per part del Ministeri, reflecteix la importància de que els sectors tradicionals apostin també per la innovació, com ho fa l'agroalimentari. Aquest sector ja té un fort compromís amb la investigació, el desenvolupament i la innovació, i una bona mostra d'això és l'alta participació en la convocatòria de projectes d'investigació on estan incloses totes les denominacions d'origen i associacions.

En aquest sentit, cal destacar que la indústria alimentària a Lleida té un pes del 30% del seu Producte Interior Brut.

Convocatòria 2009 ACTEPARQ, que multiplica per 5 la partida de 2008

En total, El Ministeri de Ciència i Innovació ha compromès per a aquest any una inversió de 442M€ per a Parcs Científics i Tecnològics per via competitiva.

Concretament, 411M€ en forma de crèdits i subvencions procedeixen de la convocatòria 2009 d'ajudes per a infraestructures i equipaments en els Parcs Científics i Tecnològics. A aquesta partida es sumen els 31M€ que arribaran als parcs a través de la convocatòria de projectes d'investigació col·laborativa.

Aquesta xifra, que multiplica per 5 la partida de 2008, constitueix un suport sense precedents per a les empreses ubicades en aquests entorns innovadors. A això cal sumar, a més, l'ajuda extraordinària de 30M€ en subvencions que, procedent del PlanE, s'ha invertit en diversos parcs.

Concretament la convocatòria ACTEPARQ 2009 ha resolt finançar 233 propostes, és a dir, un 68% del total de les propostes presentades, cosa que suposa un 24% més que el 2008. Aquestes dades reflecteixen un important increment en les ajudes malgrat la difícil situació financera, demostrant amb això el compromís del Govern per la R+D+i.

Així mateix, és important destacar que per primera vegada, per a aquesta convocatòria, s'han utilitzat fons estructurals europeus FEDER en forma d'avançament reemborsable, per valor de 18M€.

El resultat de la convocatòria d'aquest any d'ajudes per a infraestructures i equipaments en els Parcs Científics i Tecnològics, inclosa dins de la Línia Instrumental d'Actuació d'infraestructures de l'Orient Mitjà 2008-2011, ve a complementar les accions de promoció de lloc de treball del Pla E i la valoració del coneixement que eficaçment genera el sector públic de R+d.

Les àrees temàtiques en què ha recaigut més gran finançament per a actuacions en infraestructures i equipaments, corresponent amb més propostes presentades, han estat les de biotecnologia, sectors industrials, energia, salut, nanociencia i nanotecnologia, tecnologies de comunicacions i societat de la informació i sector aerospacial.

Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida

El PCiTAL pretén concentrar una part important de les infraestructures d'investigació de la Universitat de Lleida, especialment les relacionades amb el sector agroalimentari, que, al costat dels recursos i serveis de R+D+i d'altres institucions i entitats, permetin oferir un espai d'excel·lència i innovació capaç d'atreure empreses de base tecnològica i activitats avançades.

El PCiTAL ofereix una combinació d'espais i serveis avançats que facilitin i potenciïn la generació i transferència de coneixement entre empreses del Parque. Aquests espais van dirigits tant a empreses ja consolidades, com a emprenedors i spin off universitaris, grups de R+d i laboratoris o promotors d'edificis tecnològics i de serveis.

Està distribuït en tres campus: el Campus de Garden, on treballen més de 550 professionals de grau mitjà i superior; el Campus Agroalimentari, en què treballen més de 300 investigadors, la majoria integrada en un dels 19 grups d'investigació agroalimentària de la UdL, i seu de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida, entre altres. ; i el Campus de la Salut, en el recinte de la Facultat de Medicina de la UdL, l'Hospital Universitari d'Arnau de Vilanova i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Lleida, que disposa de cinc grups d'investigació que impliquen un total de 80 investigadors.